Знамето на помпозно открития през юли миналата година от президента Румен Радев пилон в Рожен вече жъне бури. Буквално. От БСП в Смолян алармираха, че то е разкъсано и поискаха от "патрона" на пилона, изграден с дарения, в т.ч. на държавни фирми - Радев, да плати за подмяната му. Такава все пак ще има, но не от бюджета на "Дондуков" 2, или пък от личните средства на държавния глава.

За забавния сюжет разказа сайтът за регионална журналистика "За истината", позовавайки се на смолянските социалисти. 

"Проектът беше осъществен от  Фондация "Наследство в бъдещето" под патронажа на президента Румен Радев и с щедрите финансови дарения, осигурени от служебното правителство. Детайл е, че държавни фирми бяха принуждавани да даряват, за да се реализират пропагандните цели на президента. 

Идеята беше посрещната с широк обществен дебат и вместо да обедини нацията, успя да прокара поредния повод за разединение и скандали. Съоръжението беше открито тържествено в първия ден на събора "Рожен 2023" и Радев използва повода за поредното назидателно слово по патриотизъм и родолюбие. Дотук добре -  имаме пилон и знаме. Обаче след като си тръгнаха репортерите и камери, които го снимаха, дойдоха важните въпроси. Кой и с какви пари ще поддържа скъпото съоръжение? Особено през бурните зимни месеци. 

Кой ще следи за безопасността? Според изнесената през лятото информация, пилонът е устойчив на вятър до 180 км/ч, а миналата година ветрове в почти цялата страна бушуваха със 150км/ч и предизвикаха множество щети, а в планините беше още по-страшно. Знамето вече се закъса" - написаха от БСП-Смолян.

По думите им авторът на спорния проект, предизвикал миналата година крайни чувства - от подигравки за българската "патриотарщина" и "комплексарщина", до обвиненията на самия Румен Радев, че който си позволявал подобни коментари бил безродник - Симеон Караколев, възнамерявал да свика съвет, за да се реши съдбата на съоръжението през студените месеци.

"Първо, издигаме пилон, после се чудим какво ще го правим".

Така социалистите предложиха президентската администрация да се ангажира с подмяната на трибагреника поне два пъти годишно или когато е необходимо.

Разбира се, тъй като левицата е в открита война с Радев, не се спестяват и нападки като "разкъсаното знаме е символ на служебната му власт" и "ако трябва, да намали огромния брой съветници и секретари", за да се плати за периодичната подмяна.

Обидени от Фондация "Наследство в бъдещето" на Караколев излязоха с позиция: знамето ще бъде незабавно подменено, тоест - днес, а от БСП вместо да пишели с адресат медиите, можело да се обърнат към организацията.

"Знамето на Пилон Рожен има следи от закъсване в резултат на метеорологичните условия, ви уведомяваме, че в рамките на утрешния ден то ще бъде подменено с ново. 

Благодарим на общинските съветници от БСП Смолян за сигнала. Сигурни сме, че ангажираността им ще дава по-ефективни резултати, ако в бъдеще подават подобна информация директно към нас, а не към медиите. Със сигурност това би подобрило комуникацията и съкратило драстично срока за реагиране. Надяваме се, че никой от тях не е вярвал, че знаме, направено от плат и изложено на външни условия, няма да има нужда от периодична подмяна", написаха от фондацията в специалната фейсбук страница на пилона.

Припомнят, че за него има осигурено "частно безвъзмездно финансиране за подръжка и подмяна на знамето за следващите 10 години".