Върховният съд на Италия оправда покойния Диего Марадона по обвинение в укриване на данъци, слагайки край на 30-годишна съдебна битка между бившия капитан  на "Наполи" и властите на Ботуша.

Марадона беше обвинен, че е използвал бутафорни компании в Лихтенщайн, за да избегне данъци при получени плащания за използване на имиджовите му права от "Наполи" в периода 1985-1990 г.

"Всичко приключи вече и мога ясно да заявя без да се страхувам, че ще бъде опровергано. Диего Марадона никога не е укривал данъци", съобщи адвокатът му Анджело Пизани, цитиран от Ройтерс и БТА.

Най-напред в средата на месец декември Касационният съд в Рим отмени присъда от 2018-а, показва съдебен документ, публикуван в сряда и видян от репортер на агенция Ройтерс.

А разследванията на данъчните плащания на футболиста започнаха в началото на 90-те години на миналия век и доведоха до обвинения в размер на неплатени 37 милиона евро и конфискация на вещи на легендата.

Пизани добави, че окончателната присъда "отдава справедливост на феновете, на ценностите на спорта, но най-вече на паметта на Марадона".

"И най-важното - слага се край на преследването на Диего Марадона, което той трябваше да изтърпи в продължение на 30 години. Най-малкото, сега някои хора трябва да се извинят пред паметта на гения, заяви още юристът. - Наследниците имат вече законното право да поискат обезщетение от държавата. Надявам се, когато го получат, да го използват в памет на баща си".

Диего Марадона почина през ноември 2020 г. от инфаркт. Феновете на "Наполи" продължават да го боготворят, а стадионът в града им носи името на бившия №10.