На Йордановден имен ден имат над 128 хиляди българи.

Празнува се кръщението на Исус Христос в река Йордан, при което се открива троичността на Бог. 

Празникът се нарича Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух.

По традиция се вади кръста от водата, а на някои места - основно в Калофер, се играят особено притегателните в последните години т. нар. мъжки хора. 

Стотици мъже се включиха и тази година в хорото в студените води на река Тунджа в Калофер, информира БТА. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след отслужената тържествена литургия в църквата „Св. Архангел Михаил“. Калоферци влязоха в реката, облечени с народни носии, под съпровод на гайда и тъпан. При ритуала мъжете пеят народната песен „Залюбила е Василка“. 

За днешния ритуал в Калофер се стекоха хиляди хора от цялата страна, като част от тях също влязоха във водите на Тунджа. По правило гостите трябва да изчакат местните участници да излязат от реката.

Мъжките хора стават заразни и все по-разпространени - тази година такова ще има и в р. Огоста.

Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен в София. Тържественият ритуал се проведе пред Паметника на незнайния воин.