Фенове, футболни хора и популярни личности отдадоха последна почит на бразилската легенда Марио Загало - първият в историята, спечелил световната титла като играч и треньор. Той ще бъде погребан в Рио де Жанейро, след като почина в петък на 92 г.

Загало беше възприеман от мнозина като олицетворение на бразилския национален отбор, който има привърженици по целия свят. Голям транспарант с надпис "Загало е вечен" покриваше централата на Бразилската футболна федерация, където бе поклонението.

Католическа церемония за семейството и приятелите ще се проведе на същото място, преди ковчегът му да бъде отнесен до гробището Сао Жоао Батиста след кратък парад по улиците на Рио.

"Дължа кариерата си в националния отбор на него. Наскоро исках да го посетя, той не беше в добра форма. После ми се обади да си поговорим. Загубих баща", каза бившият играч Зиньо, който целуна през сълзи челото на Загало в отворения ковчег преди церемонията.

Реплики на всичките пет трофея от Световните първенства, спечелени от Бразилия, бяха поставени пред ковчега на Загало. Синовете му получиха техни миниатюрни версии.

"Мога само да благодаря на хората по целия свят за цялата любов, която дават на баща ми. Той беше в съзнание до края. Божията воля беше той да си отиде, за да не страда много", заяви Пауло Загало.

Местни медии съобщиха, че той е бил хоспитализиран след Коледа заради множествена органна недостатъчност. Статуя в реален размер на футболната легенда стоеше близо до ковчега му. Загало видя откриването на паметника му в инвалидна количка през октомври 2022 г.

Марио Загало е единственият човек, печелил световната титла четири пъти - два пъти като играч (1958-1962 г.), веднъж като старши треньор (1970 г.) и веднъж като помощник-треньор (1994 г.).

Загало беше начело на Бразилия на Световните първенства през 1970-а, 1974-та и 1998 г.

Големият бразилски футболисти Роналдо, шампион на планетата през 1994 г. и 2002 г., беше сред многото, които изпратиха венци.

"Загало, твоята ера е вечна. Благодаря за всичко, на което ме научи. Почивай в мир. Обичам те!", написа Роналдо в социалните мрежи.