Германия се сбогува с най-великия си футболист. Вчера към 17 часа в дома си е починал Франц Бекенбауер.

Кайзера, както го наричаше целият свят, стана световен шампион като футболист през 1974 г., а като треньор през 1990 г. Той създаде германската футболна приказка с домакинството на Световното през лятото 2006 г. Беше шампион на Бундеслигата и носител на Купата на европейските шампиони с "Байерн" (Мюнхен).

От известно време Франц Бекенбауер се беше оттеглил от общественото внимание.

Смъртта на сина му Щефан през 2015 г. и твърденията за корупция за спечелването на домакинството на Световното първенство по футбол през 2006 г. му оказаха влияние.

Оттогава и здравословното му състояние се влоши. Инфаркт на окото, сърдечна операция и болест на Паркинсон със съпътстваща деменция - това е част от дългия списък със заболявания, които го мъчеха. Той почина, заобиколен от семейството си.

"С дълбока тъга ви съобщаваме, че моят съпруг и наш баща Франц Бекенбауер почина спокойно вчера, неделя, заобиколен от семейството си", съобщиха близките му. "Молим ви да скърбите в мълчание и да се въздържате от задаване на въпроси."

Накратко - кой беше Кайзера

Бекенбауер се присъединява към "Байерн" (Мюнхен) като юноша и бързо се издига до ключов играч в мюнхенския клуб. Младежът от окръг Гизнг печели четири шампионски титли на страната, три пъти е носител на Купата на европейските шампиони и на Световната клубна купа.

Със своята елегантност и лекота на терена той предефинира ролята на либерото и увенчава кариерата си, като печели Световната купа у дома през 1974 г. Две години по-рано той вече е лидер на германския отбор, който печели Европейското първенство в Белгия.

Приказките на Бекенбауер

След няколко години в САЩ с "Ню Йорк Космос", където играе в легендарен отбор с Пеле, Бекенбауер се завръща в Германия и през 1982 г. печели още една шампионска титла - с "Хамбургер ШФ".

След като "маншафтът" отпада в предварителния кръг на Европейското през 1984 г., той става национален селекционер без треньорски лиценз и извежда националния отбор директно до финала на Световното първенство през 1986 г. срещу Аржентина, но губи (2:3). Четири години по-късно си отмъщава на Диего Марадона и компания с триумфа на Световното в Италия.

Франц Бекенбауер и Сеп Блатер в златните футболни години на двамата. Снимка АП/БТА

След това Бекенбауер се оттегля - не и без да остави на своя наследник Берти Фогтс тежко бреме, което да носи със себе си като треньор на един от най-успешните отбори в историята на футбола. Нещо, за което самият той е помогнал много.

Беше шеф на Организационния комитет за Световното през 2006 г., на което Германия бе домакин, а Италия грабна купата. След това постепенно се оттегли от няколко поста, включително в "Байерн".