Легендарният футболист, треньор и мениджър Франц Бекенбауер почина днес на 78-годишна възраст. 

Преди два дни почина и бразилската звезда Марио Загало, който заедно с Бекенбауер и Дидие Дешан са тримата в историята, ставали световни шампиони по футбол и като играчи, и като селекционери.

В социалните мрежи започнаха да се появяват първите съболезнователни послания на велики имена във футбола за един от най-великите в историята на най-популярната игра.

Лотар Матеус (капитан на предвождания от Бекенбауер Национален отбор по футбол на Германия, който през 1990 г. става световен шампион), коментира смъртта на бившия си треньор пред "Билд":

"Шокът е голям, въпреки че знаех, че Франц не се чувства добре. Смъртта му е загуба за футбола и за Германия като цяло. Той беше един от най-великите като играч и треньор, но също и извън терена. Франц беше изключителна личност – не само във футбола – и се радваше на световно признание. Всеки, който го познаваше, знае какъв велик и щедър човек беше Франц. Един добър приятел ни напусна. Ще ми липсва – ще липсва на всички нас".

В "Екс" съболезнования поднесе Гари Линекер, изрекъл някога емблематичната реплика за това, че 22-ма души тичат след една топка, но накрая винаги печелят германците.

"Много съжалявам да чуя, че Франц Бекенбауер е починал. Един от абсолютно великите в нашата игра. Der Kaiser беше най-красивият от футболистите, който спечели всичко с грация и чар. ПОЧИВАЙ В МИР."

"Изпълва ме с дълбока тъга да чуя за кончината на Франц Бекенбауер, истинска икона на играта. Беше привилегия да споделя един от най-гордите ми моменти с него, когато той ме награди за 100-ия ми мач за Шотландия. Моите мисли са с него и семейството му в този момент. RIP Der Kaiser", написа в "Екс" великият Кени Далглиш.

Официалният профил на германската "Бундеслига" бе по-лаконичен.

"Скърбим за загубата на изключителна легенда на световния футбол. Почивай в мир, Франц Бекенбауер."

Националният селекционер на "маншафта" Юлиан Нагелсман заяви следното:

"Лично за мен Франц Бекенбауер беше най-добрият футболист в германската футболна история. Неговата интерпретация на поста либеро промени играта. А неговото приятелство с топката го направи свободен човек. Като футболист Франц Бекенбауер беше новатор, а като треньор - изключителен.

Това му помогна да бъде над нещата. Когато влизаше някъде, появата му озаряваше всичко наоколо. Което му помогна да спечелиш титлата "най-бляскавата фигура на германския футбол". Благодарен съм и горд, че го познавах лично, ще го запомня завинаги."

Президентът на ФИФА Джани Инфантино:

"Бекенбауер е легенда на германския и на световния футбол. Кайзер Франц беше велик човек, приятел на футбола, шампион и истинска легенда. Никога няма да те забравим, Франц", написа Инфантино в профила си в Инстаграм.

Ханс-Йоахим Вацке, изпълнителен директор на "Борусия" (Дортмунд) и на Германската футболна лига: 

"Всяко едно преживяване, което имах лично с Франц, беше повече от прекрасно. Все още си спомням, че настръхнах, когато той ми предложи да го наричам с малкото му име след края на нашето първенство през сезон 2010-2011. Наистина можем само да се преклоним пред това, което Франц Бекенбауер е направил за Германия и германския футбол. Това е най-великият германски играч, но и велик човек."