Частна американска мисия на Луната, стартирала в понеделник, е пред провал заради технически проблеми, предаде Би Би Си. Компанията Astrobotic, която стои зад проекта, твърди, че нейният космически кораб Peregrine е претърпял "аномалия", която му пречи да насочва слънчевите си панели към Слънцето.

Без възможността да зарежда батерията си, планът на мисията за кацане на Луната е в опасност. Astrobotic посочва, че инженерите работят за решаването на проблема и ще предоставят повече информация, когато разполагат с такава. 1,2-тонният спускаем апарат беше изстрелян от нос Канаверал, Флорида, с ракета Vulcan.

Astrobotic цели да се превърне в първата американска мисия от половин век, която да направи меко кацане на Луната. Фирмата обяснява, че мисията е започнала да среща проблеми след изстрелването при установяването на връзка с Peregrine.

"Екипът смята, че най-вероятната причина за нестабилното насочване към Слънцето е аномалия в задвижването, която, ако се докаже, че е вярна, застрашава способността на космическия кораб да кацне меко на Луната", се казва в изявление: "Докато екипът се бори да отстрани проблема, батерията на космическия кораб достига оперативно ниски нива".

Не е необичайно космическите кораби да изпитват технически проблеми и инженерите на Astrobotic са се упражнявали многократно как да реагират при възникването на най-разнообразни сценарии на повреда. Peregrine е програмиран да издържа на такива кризисни моменти, като дава приоритет на захранването и комуникациите обратно към Земята, посочва Би Би Си.

Astrobotic е първата от трите американски компании, които ще изпратят през 2024 г. спускаем апарат до Луната в рамките на ново частно-публично партньорство с НАСА. Другите две фирми са Intuitive Machines и Firefly. Триото планира общо шест мисии до лунната повърхност през тази година.

НАСА им е "клиент", но държавната агенция "не носи отговарност" за техните мисии. Компаниите самостоятелно са проектирали космическите си кораби и извършват управлението им. Според НАСА това държавно-частно партньорство ще доведе до повече иновации в сферата и ще намали разходите в бъдеще.

Федералната агенция е подготвена за провал. Това става ясно от интервю пред Би Би Си на зам.-администраторката на НАСА и бивша космонавтка Памела Мелрой:

"Това, което научихме от нашите търговски партньори, е, че ако имаме достатъчно висок каданс, можем да смекчим някои от изискванията, които правят цялото нещо толкова скъпо. Тогава ще има и по-висок апетит за рискуване. И ако се провалят, следващият ще се научи и ще успее".