"Основният мотив за убийството на мъж в София, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. По първоначална информация жертвата дължала 400 000 евро на бивш финансов министър, който е баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години”.

Това заяви тази сутрин директорът на СДВР Любомир Николов в интервю за Нова тв. Той уточни, че не знае дали посочената сума е само главница или е с лихвите, които кредиторите са искали от убития Кирил Русев.

Той повтори и вече известни факти: сигналът за изчезването на убития Кирил Русев (49 г.) е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч. "Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. Оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители", коментира Николов.

„Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж”, коментира още Николов. 

Той каза, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент, а срещу другия задържан - Петър Александров, има жалби за лихварска дейност.

Един бивш министър лихвар и каква е всъщност историята

БНТ разкри в своя разработка, че в основата на трагичната история стои конфликт между покойния бивш финансов министър и длъжника. Той е възникнал през 2009 година и е за размера на сумата, която трябва да бъде върната. Според медията след смъртта на Стоян Александров синът му е искал Русев да върне над 600 000 долара на семейната фирма, а не 300 000, колкото са му били отпуснали като заем.

След смъртта на Стоян Александров, синът му Петър поел и оперативното управление на семейния бизнес. Именно той на 4 януари малко след 14.30 ч. псрещнал в семейната си къща в "Надежда" Кирил Русев за пореден разговор кога и колко пари трябва да върне от взетия през 2008 г. заем. Твърди се, че Русев е докаран до къщата от гробаря Александър Кинов.

В дома на Петър Александров са намерени два пистолета и три ловни пушки, които били законно притежавани и съхранявани, според правилата, в сейф. Намерен е и договорът, според който фирма на вече покойния бивш финансов министър Стоян Александров отпуска на фирма на убития Кирил Русев заем в размер на 306 000 долара. Според разследващите Русев бил усвоил едва 200 000 лева от тези пари, или половината от сумата. Но претенцията към него била да върне към този момент над 600 000 долара, заради т.нар. "наказателни лихви".

Спорът колко е взел, колко е върнал и още колко трябва да върне започва още в края на 2009 г. между Стоян Александров и Кирил Русев и ескалира до остър конфликт между двамата. През 2016 г. Русев и още няколко други бизнесмени, ползвали финансовите услуги на Стоян Александров, подават сигнал в прокуратурата срещу бившия финансов министър.

Събират се доказателства, че от 2002 до 2015 г. Александров - старши е дал над 10 милиона лева заеми на 61 юридически и физически лица с лихва от 14 до 18%. През 2018 на Стоян Александров е повдигнато обвинение за даване на кредити без лиценз. Разследването продължава, без да е внесено в съд до края на август 2020 г., когато е прекратено заради смъртта на бившия финансов министър.

Няколко месеца по-рано, в края на месец май, КПКОНПИ внася в Софийския градски съд иск срещу Стоян Александров, съпругата му Нина и децата им за отнемането на имущество на стойност 11 милиона лева. Три години и половина по това дело няма движение.

А бизнесът с лихварството се поема от Петър Александров, който продължава да иска от Кирил Русев парите, записани в договора от 2008 година. В разследването има данни, че Русев е върнал сумата, която е взел и отказвал да плаща исканата му горница.

По-късно през деня бе съобщено, че трима гранични полицаи са отстранени временно от длъжност. Със заповеди на директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов са образувани дисциплинарни производства за извършено на 4 януари на Граничния контролно- пропускателен пункт (ГКПП) „Стрезимировци“ нарушение на правилата за граничен контрол.