Михаил Касабов, и.ф. президент на БФС и дългогодишен функционер във футболната ни централа, е може би най-близкият приятел на починалия в неделя Франц Бекенбауер.

Двамата поддържат отношения още от 1975 г. по думите на Касабов, който владее немски език и е не просто фен, а и член на "Байерн" (Мюнхен). Михаил Касабов даде интервю за БТА.

"Познавам го от 1975-а, когато той все още беше футболист и на върха на славата си. Това са 48 години страхотни отношения. С времето станахме много близки, изгради се едно чисто човешко приятелство", започна Михаил Касабов.

Самият Бекенбауер е идвал много пъти в България. Той е излизал с "Байерн" срещу ЦСКА през пролетта на 1974 г. (2:1 за "червените" в София и 1:4 в реванша). Също така е играл с националния си отбор срещу селекцията ни - например на Мондиала в Мексико през 1970 г. (2:5), в приятелски срещи...

"Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора родина и това наистина е така, продължи Касабов. - Действително, през годините сме си говорили, че той никога не е посещавал друга страна толкова много пъти и толкова често, колкото нашата страна. Включително е идвал и у дома.

На първо място Франц си остана до последно един много земен, добър човек. Много по-малки от него футболисти са се величаели и са се смятали за звезди, а той не. Беше и си остана човек от народа. Баща му е бил пощаджия, а майка му - домакиня, така че ви е ясно от каква социална прослойка излиза. И през целия си живот си остана такъв - никога не се смяташе за голямата работа", продължава Касабов.

Освен, че му беше присъдена почетната степен Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия, една от залите там носи неговото име. Бил е лектор и официален гост на значими събития в Академията, а също и неин дарител.

"За неговите посещения и отношението му към България смятам, че се знае всичко или почти всичко. Искам да кажа, че много пъти е помагал на българския футбол, а също така и на българи извън футбола без да го изтъква. Няма смисъл да влизам в детайли за отношението му към нашата федерация през всичкото това време, то се знае, каза още футболният международник. - Чрез своята Фондация Бекенбауер помагаше на много бивши български футболисти, а също така и на обикновени хора."

"Той създаде тази фондация през 1982 година, когато прекрати кариерата си. Всички приходи от билети и дарения след неговия прощален мач влязоха в тази фондация и тя оперираше с тези средства. Помня, че когато реши да основе фондацията си, той каза: "Футболът ми е дал в този живот толкова много, че е редно аз да започна да връщам този жест", обясни Касабов.

Бекенбауер е дарявал България и българи, като за това не се знае много - освен за НСА.

"Милиони евро са изпратени от неговата фондация в помощ на каузи, за които хората не знаят откъде идват парите. В България той е дарявал НСА, Домове за сираци, както и хора в нужда и със здравословни проблеми. И по никакъв начин не е изтъквал, че това е негова заслуга. Такъв човек беше до последно", завърши Касабов.

"Байерн" ще проведе церемония на 19 януари

"Байерн" (Мюнхен) ще проведе възпоменателна церемония за своята най-голяма легенда на 19 януари (петък), за да могат феновете да присъстват и да покажат своето уважение, съобщиха от клуба. Погребението ще бъде извършено в по-тесен кръг.

"ФК Байерн ще проведе голяма мемориална служба в памет на Франц Бекенбауер в нашата и неговата "Алианц Арена" в петък, 19 януари от 15:00 часа централно европейско време, се казва в изявление на баварците. - Рекордьорите по титли в Германия канят приятели, съмишленици на германския и световния спорт, култура и политика, както и феновете и цялото футболно семейство да се сбогуват с незабравимия Кайзер в специална, емоционална обстановка".

По времето на президентския мандат на легендата "Байерн" напусна Олимпийския стадион и се премести през 2006 г. на "Алианц Арена", който е с капацитет за 80 хиляди зрители.

Съоръжението вече от два дни е осветено с надпис "Благодарим ти, Франц".

"В центъра на всичко това е споменът за Франц Бекенбауер, който трогна и вдъхнови футболните фенове по целия свят - далеч отвъд терена“, казаха от "Байерн".

"Церемония на стадиона на "Байерн" има за цел да създаде възможност да почетем Франц в средата, в която той достигна сърцата на хората по уникален начин: на футболното игрище, където твореше своята игра", завършва посланието от клуба.