Кубрат Пулев ще излезе в мач за една от титлите на Световната боксова асоциация (WBA) в България през март, съобщи популярният боксов журналист Дан Рафаел в социалната мрежа X. Боят ще е срещу германеца със сирийски корени Махмуд Чар, който притежава въпросния колан.

Рафаел се позовава на източник, който не посочва. Твърди също, че договорът е подписан, само датата ще се уточни. 

Според американския репортер Чар е имал други опции, сред които Дерек Чисора - стар познайник на Пулев, но до споразумение не се е стигнало.

Предстои новината да се официализира. Не са посочени град и зала, но в миналото Пулев е излизал в подобни сблъсъци в столичната "Арена София" (бившата "Арена Армеец").

Каква е тази титла и кой е Махмуд Чар?

Във всяка една от категориите, които поддържа, WВA има два потока. Единият се води "първостепенен" (Primary) и негов №1 в тази федерация е Олександър Усик, на когото скоро предстои мач срещу Тайсън Фюри, обединителен за всички супертитли в тежка категория.

Има и второстепенен поток (Secondary) или още Regular, шампион на който се води Махмуд Чар. Той печели това отличие срещу Александър Устинов през 2017-а, а поясът след това преминава през Тревър Брайън и Даниел Дюбоа, преди на 31 август миналата година отново да бъде даден на Чар. Последният е отказал да го защитава, както и неговият предшественик. Така се оказва вакантен и отново е връчен на германеца, а той тръгва да си търси опонент.

Носителят на този колан не се води световен шампион, той може да се изкачи в ранглистата на WВA. И тук обаче, като за всичко друго в професионалния бокс, има много условности. Може и да се окаже световен първенец, ако водещата титла на федерацията е свободна. 

А въпросната федерация поддържа още титли, сред които най-известната е WBA International. Всички те са с по-нисък ранг, поради което често се оказват вакантни.

Махмуд Чар е роден през 1984 г. в Бейрут. Той има 38 мача, 34 победи (20 с нокаут) и четири загуби. Върхът на кариерата му е достигането до мач за голямата титла на WBC срешу Виталий Кличко на 8 септември 2012 в Москва. Губи с технически нокаут.

След това се е бил най-често за WBC International и WBA International, като през 2014 г. губи от Александър Поветкин на "Лужники" в Москва.

Последният мач на Махмуд Чар, прекръстил се от Мануел, е на 21 декември 2022 г. Побеждава с технически нокаут Нури Сефери в Хамбург. Оттогава не е имал официален двубой.

Кубрат Пулев за последно надви поляка Анджей Вавжик в 10-рундов мач в Коста Меса, Калифорния. Това стана стана в последните дни на 2023 г. Неговият баланс е 30 мача, 27 победи (14 с нокаут), 3 загуби.