Изкуственият интелект ще засегне почти 40% от всички работни места до 2035 г, сочи нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ). Директорката на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че "в повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще увеличи общото неравенство".

Георгиева добавя, че политиците трябва да се справят с "тревожната тенденция", за да "предотвратят технологията от допълнително подпалване на социалните напрежения".

Според МВФ AI вероятно ще засегне по-голям процент от работните места - оценяван на около 60% - в развитите страни. Добрата новина - в половината от тези случаи работниците могат да се адаптират и да интегрират изкуствен интелект в работата си, като така повишат своята производителност.

В други случаи AI ще има възможността да изпълнява ключови задачи, които в момента се извършват от хора. Това може да намали търсенето на работна ръка, да повлияе на заплатите и дори да изтрие работни места.

Междувременно МВФ прогнозира, че технологията ще засегне само 26% от работните места в страните с ниски доходи.

"Много от тези страни нямат инфраструктура или обучен персонал, за да използват предимствата на AI, което увеличава риска технологията да влоши неравенството между нациите", коментира още Георгева.

Това означава, че по-добре платените и млади работници могат да видят пропорционално увеличение на заплатите си след интеграцията на изкуствен интелект, а по-лошо платените и по-възрастните вероятно ще загубят от това.

"От съществено значение за страните е да установят комплексни социални мрежи и да предложат програми за преквалификация на уязвимите работници", казва Георгиева. "По този начин можем да направим прехода към AI по-включващ, защитавайки средствата за съществуване и ограничавайки неравенството."

Само преди месец ЕС постигна първоначално съгласие за първите в света комплексни закони, регулиращи използването на изкуствен интелект. Те обаче засягат най-вече как компаниите разработват и обучават своите алгоритми, както и правата на потребителите. И не включват никакви мерки или регулации по отношение на работниците и как AI ще ги засегне в близкото бъдеще.