Над половината население на планетата ще е с наднормено тегло до 2035 г., сочи доклад на Световната федерация за борба със затлъстяването, съобщи Ройтерс.

Това са над 4 млрд. души - като нивата на затлъстяване се увеличават особено бързо сред децата и в държавите с по-ниски доходи в Азия и Африка. Това може да засегне 208 милиона момчета и 175 милиона момичета до 12 години. 

А цената на това ще е висока - заради множеството здравословни състояния, свързани с наднорменото тегло, разходите за здравеопазване ще нараснат до над 4 трилиона долара годишно, или 3% от световния БВП.

"Това е ясно предупреждение - правителствата и политиците по света трябва да направят всичко възможно, за да избегнат предаването на здравни, социални и икономически разходи на по-младото поколение", коментира Луиз Баур, президентка на федерацията и специалист по наднормено тегло.

От организацията подчертават, че вината за това не е в индивидите, а е нужен фокус върху обществените, екологичните и биологичните фактори, водещи до ръст на затлъстяването.

Анализът използва познатия от десетилетия индекс на телесната маса, или BMI (Body Mass Index), който се изчислява чрез делене на теглото на човека в килограми на квадрат на височината му в метри. На индивидуално ниво BMI е неточен инструмент - 25 се счита за наднормено тегло, 30 за затлъстяване, но едри и много мускулести хора могат да бъдат отчетени в тези категории поради простата формула. Те обаче са рядкост и на популационно ниво BMI все още се счита за точен инструмент.

Последното подобно измерване е през 2020 г. и сочи, че с наднормено тегло са 38% от хората по света, или 2,6 млрд. души.