Заместник-председателят на Народното събрание и доскорошен фаворит за председател при ротацията - Никола Минчев, потвърди днес, че може да е кандидат за евродепутат и поиска "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се явят заедно и на евровота.

Както Клуб Z писа, Минчев (ПП) може да поведе обща листа, а ДСБ и "Да, България" да получат второто и третото място в нея. 

Решение за начина на явяване обаче все още няма.

"Дал съм принципното си съгласие моето име да бъде обсъждано за водач на евролиста, но това е въпрос, който ще бъде решаван от колективния орган, както и ротационният председател след месец и половина" - заяви днес Минчев в коментар пред журналисти. - "По отношение на водач на евролиста, това е решение на партийните органи, а по отношение на председателството на парламента - на парламентарната група", допълни той.

Както е известно, Минчев трябваше да стане председател на Народното събрание при ротацията през март, но към тази позиция се прицели съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов - като своеобразен бенефис на политическата си кариера с наближаването на пенсионна възраст. Че Атанасов, а не Минчев, който бе неизменно посочван за мястото на президиума след оттеглянето на Росен Желязков, в т.ч. - от председателя на ДСБ, ще е новият парламентарен шеф, са се договорили лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Така на Минчев е била предложена позиция в листите за Европейския парламент, подплатена преди това с вътрешно за партията социологическо проучване. То е трябвало да измери доверието в някои лица на "Промяната", кои са фаворити за вота при предварително зададени имена, както и дали отделно или заедно с ДБ да се яви формацията.

Допреди появата на амбицията на Атанасов да стане председател на НС, като представители на ПП в листата (листите) се спрягаха само депутатите Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Йордан Терзийски. По информация на Клуб Z намерение да става евродепутат има и Настимир Ананиев. Сигурно е, че евродепутатът и бивш председател на ДСБ Радан Кънев ще е кандидат за нов мандат - засега втори или трети в обща листа. 

"Подхождаме доста сериозно към предстоящите европейски избори, тъй като си даваме сметка колко са важни те за нас. Освен това за ПП това са първи европейски избори. Нашата цел е да направим една доста сериозна листа за европейските избори, а след това да имаме сериозно представителство в Европарламента", коментира Минчев днес.

Социологията на ПП обаче не дава отговор на въпроса заедно или отделно трябва да се явят формациите в обединението. 61,2% отговарят с "Не мога да преценя", 15 на сто са "за" самостоятелно явяване, а 23,7 - за общо.

"Това е въпрос на разговори между ПП и ДБ които се водят. Моето мнение е, че е добре както на местните избори се явихме заедно, и тук също да продължим да показваме това единство" - заяви зам.-председателят на НС.

Една от спънките пред самите формации е, че докато част от ДБ е в ЕНП, то от "Промяната" искат да са при либералите в "Обнови Европа", където е ДПС. По този повод Минчев коментира днес, че не вижда това да е проблем.