Да бъде въведен таван от 10 000 евро за плащания на ръка в целия Европейски съюз.

Това предвижа частично споразумение, постигнато вчера между страните членки (Съвета) и Европейския парламент за пакета срещу прането на пари. Той има за цел за защити европейските граждани и финансовата система на ЕС от прането на пари и финансирането на тероризма.

Освен това задължените субекти ще трябва да идентифицират и удостоверят самоличността на лицето, което извършва плащане кеш в размер от 3000 до 10 000 евро.

Същевременно страните членки ще могат да въведат и по-нисък таван за плащания на ръка, ако пожелаят. Ограничението трябва да затрудни престъпниците да перат мръсни пари, отбелязват от Съвета.

По настояване на евродепутатите ще бъде въведено засилено наблюдение на свръхбогатите хора.

Сега задължени субекти са финансовите институции, банките, агенциите за недвижими имоти, дружествата за управление на активи, казината и търговците. Временното споразумение разширява списъка и включва в него по-голямата част от крипто сектора. Доставчичите на крипто услуги ще бъдат задължени да извършват надлежна проверка на клиентите си в случаите, когато те извършват трансакции за 1000 евро или повече.

От 2029 г. задължени субекти стават професионалните футболни клубове и агенти. Оттогава те ще трябва да удостоверяват самоличността на клиентите си, да следят трансакциите и да докладват за съмнителни парични преводи на службите за финансово разузнаване в тяхната държава. Страните членки обаче ще могат да вадят отборите и агентите от своя национален списък, ако сметнат, че те не представляват риск.

Националните финансови разузнавателни служби и други компетентни органи в отделните държави ще имат достъп до информация за правото на собственост, банковите сметки, поземлените и имотните регистри.

Тези органи ще следят и прехвърлянията на собственост върху определени луксозни стоки – над 250 000 евро за коли и над 7,5 милиона евро за яхти и самолети.

Текстовете по пакета за чорба с прането на пари трябва да бъдат финализирани и представени за одобрение на Европейския парламент и КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители на страните членки. При одобрение Съветът и ЕП трябва формално да ги приемат, преди те да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.