Прокуратурата в Добрич е вкарала в ареста за 72 часа водач, който е на 5.02 промила алкохол, амфетамин и метамфетамин.

Предвид, че С.С. е осъждан през 2023 година за притежание на забранени субстанции, а управлението на МПС след употреба на наркотици е извършено в условията на повторност, наблюдаващият прокурор ще настоява да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

По-късно през деня от съда дъобщиха, че го оставят в ареста.

Проверката е извършена вечерта на 17 януари, когато автомобилът на 35-годишния мъж бил спрян.

При извършените от полицаите тестове е установено, че С.С. е седнал зад волана, след като е консумирал алкохол.

"Техническото средство отчело рекордна концентрация от 5,02 промила в издишания въздух. Освен това тестът за наркотици също бил положителен, като показал наличие на амфетамин и метамфетамин. Мъжът е задържан и отведен в болнично заведение, където е взета кръвна проба за химически анализ, който ще покаже точното съдържание на алкохол в кръвта на водача, както и каква е употребената субстанция", пишат от държавното обвинение.

Припомняме, че покрай немалкото несъвършенства, които показва, обществото и правозащитници често критикуват новия закон, който въведе възможност съдът да отнема колите на такива шофьори.

Конкретно при този извършител - той доброволно е предал колата си и тя вече е извън движение.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Обвинение и задържане за срок до 72 часа за 35-годишен мъж от Добрич, седнал зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност 35-годишен мъж, седнал зад волана на автомобила си след употреба на алкохол и наркотични вещества. Той ще остане в ареста за срок до 72 часа с цел да се яви пред съда в областния град за определяне на мярка за неотклонение. Предвид, че С.С. е осъждан през 2023 година за притежание на забранени субстанции, а управлението на МПС след употреба на наркотици е извършено в условията на повторност, наблюдаващият прокурор ще настоява да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

При рутинна полицейска проверка, вечерта на 17 януари 2024 година, автомобилът на 35-годишния мъж бил спрян. При извършените от полицейските органи тестове било установено, че С.С. е седнал зад волана след като е консумирал алкохол. Техническото средство отчело рекордна концентрация от 5,02 промила в издишания въздух. Освен това тестът за наркотици също бил положителен, като показал наличие на амфетамин и метамфетамин. Мъжът е задържан и отведен в болнично заведение, където е взета кръвна проба за химически анализ, който ще покаже точното съдържание на алкохол в кръвта на водача, както и каква е употребената субстанция.

Лекият автомобил е предаден доброволно на органите на реда и към момента вече е извън движение. Предстои в съда да бъде внесено искането за задържане под стража на обвиняемия.