При огромен интерес от страна на депутати, медии и неправителствения сектор в комисията по конституционни въпроси се проведе изслушване на тримата кандидати за конституционни съдии за двете непопълнени парламентарни квоти. Кои ще са новите двама в Конституционния съд е предизвестено - председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия във ВКС Борислав Белазелков - и двамата номинации на лидерите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. Третата - на Цвета Рангелова от "Възраждане", няма шанс при такова солидно мнозинство, макар днес депутатите на "Зелените", част от ДБ, да се обявиха против дясната ръка на Бойко Борисов да стане съдия в КС.

Мнозинството обаче така пришпори процедурата, че вероятно няма да бъде спазен 72-часовият срок след заседанието на комисията преди гласуването в зала, каквито правила комисията сама разписа. Така изборът ще се проведе още утре.

Шиканиране

На днешното изслушване поне най-сетне бе даден отговор на въпроса ще си направи ли Десислава Атанасова "отвод" при гледането на делата за противоконституционност на измененията в основния закон, направени в края на миналата година - на които тя бе съвносител и гласува със "за". Тоест е в конфликт на интереси. Отговорът е: няма.

Атанасова почти дословно преразказа разработка на Клуб Z от миналата събота - че няма законово изискване, което да я принуждава да си направи "отвод". Цитира и едно определение на КС от далечната 1995 г. в тази посока (текстът - в линка долу). Пропусна само да каже, че практика в КС все пак има и последен пример за това е Янаки Стоилов, който не участваше в заседанията и гласуването по решението на КС за собственото си питане като служебен министър на правосъдието за "импийчмънт" на главния прокурор. Точно защото бе в конфликт на интереси.

Вместо това шефката на депутатите на ГЕРБ обяви, че смята да участва в работата на КС и няма да е "добросъвестно" месеци наред да не ходи на заседанията на съда по двете образувани дела (след сезиране от президента Румен Радев и 48 депутати от опозицията). "Добросъвестно" - както гласи клетвата на конституционните съдии при встъпване в длъжност.

"Конституционен съдия не може да шиканира работата на КС" - заяви. - "Редно е всеки конституционен съдия да участва във взимането на решенията."

На въпрос от неправителствения сектор за това как би реагирала в ситуации, в които й се оказва натиск, Атанасова се самоизтъкна: доказала се като човек, на когото е много трудно някой да окаже натиск, не се поддава на внушения. Но ако все пак има такъв случай, без значение от коя власт, щяла да го огласи публично.

Впечатление по време на днешната процедура направиха множество въпроси към Белазелков. Той говори пръв заради правилото за азбучния ред. Но преди изобщо да се стигне до въпросите в комисия, трябваше да отговаря на медии пред залата.

Въпроси "по същество"

Определени питащи от сайтове зарадоха следните въпроси: какви лекции е чел, какви хонорари е получавал за тях, обслужвал ли е лоби на кредитните институции с решенията си, какво мисли за Истанбулската конвенция - и изобщо - колко пола има във вселената, защо подкрепил съдиите в решението им за Джок Полфрийман, бил ли е в БКП, че да потръгне кариерата му.

Случайно или не, същите въпроси, едно към едно, бяха зададени в залата и от депутати, и по линия на предварително зададените такива по процедура от медии и НПО. Така на бъдещия конституционен съдия му се наложи да се обяснява, че е православен християнин и бракът за него е тайнство, не е членувал в комунистическата партия, че е работил срещу заплащане, в което няма нищо срамно и пр.

Все пак, към Белазелков имаше и юридически въпроси, като впечатление направи мнението му, че до момента решенията на КС са повече политически отколкото юридически.

След изслушването на Атанасова, непосредствено преди да започне това на Цвета Рангелова, цялата присъстваща група депутати от ГЕРБ аплодира шефката на групата си и напусна залата, заедно с колегите им от ДПС. Докато Рангелова отговаряше на въпроси, напусна и самата Атанасова. Белазелков остана, за да изслуша и третия кандидат, макар изборът утре да е предизвестен.

Морален акт

Иначе по въпроса за "отвода", Рангелова, която гласува с "против" конституционните изменения, посочи, че в действителност има законов луфт. Но за нея този акт има и морална страна.

"Аз лично и в лично качество бих си дала отвод", посочи тя, припомняйки, че също така би била в конфликт на интереси и поради факта, че "Възраждане" е сред вносителите на едно от исканията за обявяване на противоконституционност на промените в Конституцията.

Същото важи и за референдума за еврото на партията, който също е в КС. 

Депутатката на Костадин Костадинов даде Янаки Стоилов за пример.