Европейската прокуратура извърши 25 обиска и други разследващи действия в 6 страни членки на ЕС, сред които България, заради предполагаема измама с ДДС на стойност 19 милиона евро.

Измамата е свързана с вноса на мобилни телефони втора употреба от Хонконг, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и САЩ, съобщиха от инсситуцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Операцията под кодовото название „Акордеон“ е ръководена от Европейската прокуратура в Мюнхен. Тя е проведена в България, Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения.

Конфискувани са голям брой документи, електронни устройства и доказателствени материали. Иззети са също 31 500 в брой и криптовалута на стойност 40 000 евро. Замразени са няколко банкови сметки, като са конфискувани най-малко 88 000 евро.

Става дума за престъпна схема, при която компании в няколко страни членки чрез измама искали намаление на ДДС от продажбата на мобилни телефони втора употреба с цел незаконно увеличаване на пемалбите. Устройствата били внасяни от САЩ и други страни извън ЕС.

Обикновено при продажбата на стоки втора употреба, закупени от частни лица в ЕС или от продавачи, които вече са платили пълния ДДС за тези стоки, препродавачът може да прилага т.нар. схема за пределно данъчно облагане при удловията на съответстващото законодателство. В такива случаи препродавачът трябва да плаща ДДС само за чистата печалба, т.е. разликата между платената за стоката цена и цената, на която тя е продадена, а не за пълната продажна цена на стоката. Подозренията обаче са, че разследваните компании прилагали клаузата незаконно, като налагали намален вместо пълен ДДС. Предполагаемата измама позволила продажбата на мобилни телефони на по-ниска пазарна цена, като така се стигнало до нелоялна конкуренция.

Четирима заподозрени работили заедно с цел измама на данъчните органи в България, Германия и Слования в периода 2019-2022 г. Измамата била с ДДС, който трябвало да бъде наложен върху смартфоните, внесени от САЩ и други страни. Това ставало чрез създаване на верига от компании, занимаващи се с на пръв поглед законна доставка на стоки в рамките на ЕС. Прилагано било „триъгълно“ изключение на трансакциите от облагане с ДДС до крайната дестинация. Компаниите се възползвали от факта, че във веригата трансакции участвали няколко национални органа в страните от ЕС. Така се стигало до пределното облагане, макар да било известно, че критериите за него не са изпълнени.

Замесените в измамите компании са базирани в България, Словения и Германия. Те се управляват от четири лица, които са разследвани.

Компанията в Словения купувала смартфоните от Хонконг, ОАЕ и САЩ, а след това ги продавала на фирма в България. След това апаратите били продавани на разследваната компания в Германия при пределно облагане. То било прилагано и при продажбата на стоката за крайните потребители в Италия, Финландия, Полша и Швеция.

Разследваните са заподозрени, че са извършили измами с ДДС у нас, в Германия и Словения на обща стойност 19 милиона евро. Някои от незаконните печалби били скрити в банкови сметки в други страни от ЕС.

Разследването се води с подкрепата на Европол и службата за разследване на укриването на данъци в Мюнхен.