Поделението на Европейската прокуратура в Милано залови авоари и задържа шестима души след разкриване на сложна мрежа от установени фирми в България, Нидерландия, Полша и Словакия.

Фирмите продавали електроника и компютърно оборудване на фиктивни компании в Италия на цени, доста по-ниски от реалните. Те били управлявани от подставени лица, за да се избегне плащането на ДДС. Така били спестени огромни суми от данъци.

Схемата довела до огромни данъчни кредити, а впоследствие - до огромни криминални печалби, които били изпирани. Нанесените на бюджета на ЕС щети се изчисляват на 40 милиона евро, съобщават от службата, оглавявана от Лаура Кьовеши.

Събраните доказателства при предварителното разследване са довели до арест на шестима души и 60 обиска в няколко страни членки през октомври 2022 г. В края на януари т.г. делегираните прокурори в Милано издали разрешение за конфискация на имоти, луксозни коли, бижута и пари в брой, както и за замразяване на банкови сметки, на обща стойност 40 млн. евро.