Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев "е узурпирал изцяло и еднолично" всички институционални канали за информация от КЗП към медиите и обществеността, а самата институция е превърната в "частна наказателна структура".

Това твърдят в писмо до медиите членовете на КЗП Константин Арабаджиев и Ангел Джалев. Припомняме, че Арабаджиев подаде оставка, след като министърът на икономиката Богдан Богданов поиска цялото ръководство на комисията да си тръгне доброволно. Причината са множество подадени сигнали от служители и граждани. Заради тях бе назначена проверка, която потвърди повечето от нарушенията.

Въпреки призива на Богданов шефът на КЗП отказа да подаде оставка. За това нямало обективни причини, а и той нямал лични мотиви да напусне.

Арабаджиев и Джалев твърдят, че информацията, която е публикувана на интернет страницата на КЗП, отразява единствено "личното изкривено мнение и позиция" на Алипиев, а освен това е "манипулирана, непълна и не отговаря на обективното състояние и ситуация в държавната институция".

„Опитите на Алипиев да спре и заглуши истината целят да прикрият хаоса и страха, които царят сред служителите в институцията, както и нейното използване в необществена полза, което доведе до загуба на доверието към КЗП от страна на потребители и бизнес. Неадекватната, еднолична и безпринципна управленска политика на председателя доведе до пълен срив в работата на институцията, която е превърната в частна наказателна структура в ущърб на българските граждани“, пишат двамата.

Според тях кадровата политика на „самозабравилия се Алипиев и кликата около него граничи с администратилен произвол“. Те припомнят, че заявленията му колко успешно управлява комисията на фона на сринатия административен капацитет, десетките принудени да напуснат заради нетърпима атмосфера на работното място и уволнените служители, са демагогия и цинизъм.

Двамата твърдят още, че служителите на комисията са оставени от „Алипиев и кликата около него“ без застраховки при трудова злополука.

Това се правело, за да „бъдат вдигнати праговете на поръчките с пряко възлагане от 30 000 на 50 000 лева, което стана от началото на 2024 г. и евентуално да се подпише договор с подбран изпълнител.“

„Отказът му да подаде оставка след всички нарушения, които бяха констатирани от компетентни органи и станаха публично известни, показва още веднъж дълбока липса на морал и достойнство. За съжаление жертви на модела „Алипиев“ няма да са само служителите на КЗП, а всички български граждани, които вече плащат и ще продължат да плащат сметката за това пагубно управление“, пишат още Арабаджиев и Джалев.

Двамата са категорични, че никога не са мълчали за тези нередности и няма да мълчат.

„Всички критики, забележки, конструктивни предложения и препоръки, които отправихме към Алипиев през последната една година, бяха неглижирани и отхвърляни от него. Посочихме публично и изразихме нееднократно нашето несъгласие със стила и методите на едноличното управление на комисията от председателя, както и с множеството нарушения, които водят до тотално изопачаване и погазване на правовия ред в България“, пишат още членовете на КЗП.

И обвиняват Алипиев, че изживявайки се „като едноличен собственик на КЗП“ е започнал „яростна безпочвена и манипулативна информационна кампания и атака“ срещу двамата, която цели да заблуди обществото за реалната ситуация в комисията и да прехвърли вината за тежкото ѝ състояние върху някой друг.

„Това няма да ни спре, както и доносите, и заплахите!“, завършва писмото на Арабаджиев и Джалев.