Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в Европейския парламент, иска отмяна на постепенния отказ от бензиновите двигатели, съобщи „Пилитико“.

Изданието се позовава на партиен манифест от 14 страници, до който е получило достъп.

Така ЕНП се изправя председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е от същата партия. Забраната за производството на коли с двигатели с вътрешно горене в ЕС до 2035 г. е една от главните цели на ръководената от нея Комисия.

„Отхвърляме политиката на забрана като тази на бензиновите двигатели и ще я преразгледаме възможно най-скоро“, се казва в манифеста.

Вместо принудителното преминаване към електромобили от ЕНП изтъкват, че ще разчитат на иновативни концепции и основаващи се на пазарните принципи инструменти за опазването на климата чрез търговия с емисии, увеличаването на възобновяемата енергия и кръговата икономика. Така според европейските християндемократи политиката на Зеления пакт ще бъде разгърната още повече.

Същевременно в документа се съдържат и редица други предложения. Значително място е отделено на контрола на миграцията и защитата на християнските ценности на ЕС.

Повечето проучвания показват, че на предстоящите европейски избори от 6 до 9 юни ЕНП отново ще спечели най-много гласове.

Партията иска да бъде назначен еврокомисар по отбраната, за да координира политиката в тази сфера между страните членки.

ЕНП предлага и постепенно премахване на върховния представител за външната политика и той да бъде заменен от европейски външен министър. В момента постът се заема от испанския социалист Жозеп Борел.

„Представителите за външната политика, назначавани от социалдемократите, често не успяват да изпълняват ролята си. Затова ЕНП призовава постът да бъде заменен от външен министър на ЕС и да бъде назначаван Европейски съвет зъ сигурност, за да може ЕС да реагира бързо на международните кризи“, пише още в манифеста.

(Докато еврокомисарите биват номинирани от националните правителства, кандидатурите на председателя на ЕК и на върховния представител се определят от Европейския съвет и са предмет на пазарлъци между политическите сили. И Борел, и тримата му предшественици са все социалисти – б.р.)

В ЕНП са убедени, че решенията в сферата на външната политика в Общността трябва да бъдат вземани с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

По отношение на миграцията от ЕНП настояват за трикратно увеличение на граничните полицаи от 10 000 в момента на 30 000. Християнделократите искат и повече на брой молби за убежище да бъдат обработвани извън ЕС. Трябва да бъдат сключване договори и с повече страни извън Съюза с цел недопускане на мигранти.

Необходимо е значително увеличаване и на персонала на Европол. В момента служителите на организацията са 650, а трябва да станат 3000. Причина са нарасналият наркотрафик и новите терористични заплахи.

ЕС да намали регулаторното бреме, призоват още от ЕНП. От партията предлагат принципа „1 приет срещу два отменени регламента“.

Става дума за проект на ранен етап, който ще бъде допълнен идната седмица, коментира манифеста генералният секретар на ЕНП Танасис Баколас.

Накрая на документа има бели листа, като най-отгоре на първия от тях е написано „Да оформим Европа“, отбелязва „Политико“. Вероятно този текст ще бъде добавен след нови обсъждания.