Майката на починалата 15-годишна Даная се обърна към премиера Николай Денков с призив за отстраняване на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров, докато текат новите проверки по случая.

Преди дни здравният министър Христо Хинков възложи втора проверка на действията на служителите и ръководителите на спешната болница.

"Държавата и директорът на "Пирогов" са слепи и глухи.

В една нормална държава този човек щеше да бъде изведен с белезници. Тук това се смята за нормално.

Това обаче не прави стойността на детския живот по-малка.

Д-р Димитров, настоявам да освободите поста си, поне докато тече проверката, защото рискът да манипулирате и влияете е огромен", написа Ани Стоянова във фейсбук.

Стоянова обяви и че от понеделник започва свой личен протест пред "Пирогов".

"От 09:00ч. понеделник 22.01. аз ще бъда пред болница "Пирогов" за мой личен ОТЧАЯН протест", уточни тя.

Преди седмица тя съобщи, че ще заведе съдебно дело срещу болницата - за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“.

15-годишната Даная почина в лечебното заведение през май 2023 г. Тя беше приета по спешност в "Пирогов" с мозъчен оток. Страдаше от хематологично заболяване, което утежняваше състоянието ѝ. Случаят нашумя медийно, тъй като на Ани Стоянова ѝ се наложи публично да търси съдействие от тогавашния здравен министър в служебното правителство Асен Меджидиев, за да се намерят лекари, които да оперират дъщеря ѝ, защото фаталният инцидент с Даная беше станал по време на празниците около Гергьовден. Даная изпада в мозъчна смърт, а органите ѝ бяха дарени на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация, по решение на родителите ѝ.

На 8 януари 2024 г. започна втора проверка на "Медицински надзор" по случая „Даная“. Проверката ще е след разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, която обяви, че не е имало нарушения при лечението на момичето, въпреки изнесени още преди месеци публично факти.

"Няма да чакам втората проверка, назначена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, защото смятам, че ще бъде като първата", коментира тогава Стоянова.