Страните членки на ЕС трябва да заемат мястото си на опашката за поръчки на 155-милиметрови снаряди за Украйна и за националните си запаси навреме. Търсенето е голямо и само така държавите ще могат да си гарантират доставките за 2025 и 2026 г.

Това заяви в Европейския парламент в Брюксел Иржи Шедиви – изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Той говори пред Подкомисията по сигурност и отбрана. Шедиви информира евродепутатите за актуализацията на Плана за развиване на боеспособностите и за годишния координиран преглед на отбраната.

Той предупреди държавите, че ако не побързат, може да се стигне до забавяне на доставките.

Поръчките са по т.нар. писта 2 от одобрения през март 2023 г. пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда евро. Става дума за 1 милиард евро за възстановяване на разходи за съвместни поръчки на 155-милиметрови снаряди. В проекта участват 24 страни членки на ЕС и Норвегия. България е сред едва трите държави от ЕС, които не участват. Другите две са Дания, присъединила се към ЕЕАО едва миналата година, и Ирландия, която не членува в НАТО.

Досега са подписани над 30 договора, обхващащи всички видове боеприпаси, каза Иржи Шедиви. Това, от своя страна, води до 60 рамкови договора, позволяващи на страните членки да гарантират поръчки за Украйна и да запълнят своите запаси.