"Христо Карастоянов си е отишъл. Още не мога да повярвам… Никое връщане в Ямбол няма да е същото. Истински голям разказвач… Тъга…"

Така реагира на тъжната новина за смъртта на Христо Карастоянов Георги Господинов.

"Наричаше себе си историк-наивист, започна преди двайсетина години в "Литературен вестник" една поредица "Записки на историка-наивист". Писаното от него за Шейтанов, за връзката Шейтанов-Гео Милев, за Матвей Вълев, за бунта в Ямбол през 20-те, за ямболските футуристи, до последно издирваше къде е прословутия "Йелоу хол".

Но и Ямбол през 60-70-80-те, с кръчми като трите вятъра, с всичките му стари и нови квартали, андижани и пр, с една особена гъста самота и вероятно идващо от нея очакване за чудо, всичко това ще остане и свидетелства, разказано с неподражаемия му стил...", написа Господинов във Фейсбук.

Христо Карастоянов постави отново на литературната “черна дъска” историческите личности на  Гео Милев и Георги Шейтанов. Това каза Захари Карабашлиев пред БТА.

По думите на Карабашлиев Христо Карастоянов е повдигнал отново големите въпроси за таланта, отговорността, свободата и властта.

На Гео Милев и Георги Шейтанов е посветен романът „Една и съща нощ“, който е удостоен с няколко награди и е определен от критиците като една от най-значимите български книги на изминалото десетилетие. По нея Иван Добчев прави пиесата „Гео“, поставена на сцената на Народния театър.

Христо Карастоянов е писател, поет и драматург, автор на повече от 30 книги, предимно романи и сборници с разкази. Носител е на множество литературни награди, жури е в различни конкурси за литература. Роден е на 22 февруари 1950 г. в Тополовград, но живота и творческия си път прекарва в Ямбол. Бил е директор на Държавния куклен театър в Ямбол. По негови разкази през 2003 г. е заснет игралният филм „Следвай ме” на режисьора Дочо Боджаков. 

Христо Карастоянов е автор на книгите „Пропукан асфалт“, „Матвей Вълев“, „Перпетуум мобиле“, „Тази вечна земя“, „Сбъркана хроника“, „Записки по исторически наивизъм“, „Нефертити в зимна нощ“, „Аутопия: Другият път към Ада“, „Съпротива.net“, „Името“, „Послепис“ и др. Последната му книга „Петият вагон и други истории“ излезе през 2023 г.

Поклонението е днес от 15:00, в гробищния парк в Ямбол.