Скоро потребителите на Apple в Европейския съюз получават специални привилегии - вече ще могат да ползват разнообразни приложения от трети страни, включителни пълноценни версии на популярни браузъри. Това идва с версия 17.04 на операционната система iOS, която се очаква през март.

До момента някои от приложенията на Apple бяха единствените възможни за потребителите с iPhone и iPad - например браузърът. И макар компанията да позволи на други да пуснат своя браузър в магазина за приложения AppStore, реално това бяха вариации на Safari, тяхното приложение за сърфиране в мрежата, с различен вид.

Причината е, че Apple принуждаваше всички да ползват техния енджин - WebKit. Chrome обаче има свой - Chromium, който се ползва и от Edge, Opera и други, Firefox пък е задвижван от Gecko.

Това обаче е само най-явната промяна в системата на Apple в ЕС. Зад всичко това влиза новия Закон за цифровите пазари на Европейския съюз, който освен това изисква компанията да даде на разработчиците опцията да ползват платежните услуги на Apple за покупки в приложението или да интегрират платежна система на трета страна без допълнителни разходи към Apple.

В добавка, освен AppStore, скоро в iPhone ще може да инсталираме и други магазини за приложения.