Това е Illyrian TSX, първият албански суперавтомобил, представен като реален прототип на изложението Treditech в Торино, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Твърди се, че цената на спортната кола ще бъде между 1,2 млн. и 1,7 млн. евро в зависимост от спецификациите. Тя е дело на основания през 2016 г. от Кендрим Тачи стартъп Arrera Automobili, а той е и създателят на Illyrian.

Тачи нашумя през 2017 г., когато сътвори интересен фенски рендер на Porsche 9RE, а той не беше доведен до реализация. Че Тачи работи по изцяло свой проект, който гордо да носи табелата Made in Albania, се заговори още през 2020 г., а още същата автомобилът бе показан на скица и рендер.

Появата му в Торино е първата от “плът и кръв” и пред публика.

Според официалната информация Illyrian ще се задвижва от 6,2-литров LT2 V8 двигател с мощност 840 конски сили. Очаква се максималната скорост да достигне 375 км/ч. Не става ясно откъде Тачи взема двигателят.

Посочва се, че бутиковото му возило ще се произвежда в Албания, но подробности къде и как ще става това, откъде ще дойде финансирането, засега няма. Не е ясно и дали вече има поръчки за Illyrian.

Поради което е пресилено - поне на този етап, да бъде сравняван с бегачки като Lamborghini Aventador и Ferrari 812 Superfast (и двата вече не се произвеждат, бел. ред.), както пише с патос КосоваПрес.

Сравнения с хърватския милиардер Мате Римац също са пресилени, тъй като той сам финансира фирмата си, създала и вече реализирала електрическата хиперкола  Nevera. Инвестира в големи компании и е мажоритарен собственик на Bugatti.

Кендрим е от село Лапушник в община Дренас (Централно Косово). Той е емигрирал със семейството си в Италия и е живял там в продължение на 15 години. Фен е на автомобилите от дете. Работата му дотук все пак заслужава внимание и добри думи.

Факт е освен това, че в последните години се появиха много подобни фирми и проекти, които вадят малки серии бутикови коли за най-богатите ценители по света.

"Дядо ми ми каза да доведа тази работа докрай, разказва той в интервю за местните медии. - Научих се на чест от моето албанско семейство, албанците имат голяма чест. Ние работим здраво с чест. По тази причина се върнах в Косово, тъй като можем да направим много добри неща.”

Той е завършил италианско училище за промишлен дизайн, известно като eAD, въпреки че преди това има магистърска степен по стоматология. Участвал е в големи проекти на марки като Ferrari и Lamborghini.