"Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо."

Това заяви пред БНР в неделя министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и се обоснова:

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля. След тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна."

Министърът посочи, че е искал да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията, имам предвид човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в здравното министерство".

Отношенията на министъра на здравеопазването с финансовото министерство и с титуляра му Асен Василев не се ограничават само до тези разочарования на Хинков. При конфликтната ситуация, в която той освободи директора на "Пирогов" Валентин Димитров, а ГЕРБ скочи в колективна защита и обяви, че даже няма да гласува бюджета, ако това решение не бъде отменено, като тогава се заговори и за оставка на Хинков, Василев подкрепи на практика Бойко Борисов срещу колегата си от правителството. 

"Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването"

Министърът на здравеопазването днес коментира и защо е спрял конкурсите за директори на болници.

"Отмених временно конкурсите за директори на болници, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност", уточни проф. Хинков.

Той отново повтори тезата си, че най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения:

"Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка."

Според него сегашният директор на "Пирогов" Валентин Димитров е политическо назначение и коментира:

"По този начин, подкрепян от политически сили в парламента, което ясно показва, че не се подкрепя, защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в "Пирогов". ... 34 млн. лева заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват задължения и затова няма просрочени, но след 2 години ще трябва да се плаща главницата. Ще трябва да се плащат такси, лихви и т.н.".

Христо Хинков подчерта, че случаят "Даная" не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора на "Пирогов".

"Видях, че ще бъда блокиран."

"Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н.

Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво от председателя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е безпрецедентно. Никога досега не се е случвало такова единодушно подкрепяне на директор на болница, който очевидно има такива нарушения. Най-вероятно има политически връзки...

Видях, че ще бъда блокиран. Съставът на здравната комисия в НС остава същият. Не мога да очаквам, че този състав ще приеме законовите промени и подзаконови актове, които са част от моята работа, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването. Това е основната причина".

Министърът коментира и увеличението в парите за здраве в бюджета за тази година.

„Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет“, коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 1 млрд. лева бюджет за Националната здравноосигурителна каса.

Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат „като излята кофа вода в пясъка“.

"Частните болници имат сериозно лоби в парламента"

Във връзка с разследването на бТВ за разлика (от 28 пъти) в цените на едно и също онколекарство от един търговец в частни и държавни болници, министърът припомни, че наскоро в парламента е паднало искането да се провеждат обществени поръчки от частните болници за медикаментите и консумативите, които са по линия на НЗОК.

„Логиката е, че частните болници също трябва да провеждат обществени поръчки, те обаче бяха защитени в парламента, явно имат сериозно лоби“, добави той.