"Няма да остана министър след ротацията", каза в четвъртък пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"Имам усещането, че нямам политическа подкрепа", уточни той преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. 

По думите му случаят с „Пирогов“ станал капката, преляла чашата.

Заради финансовия одит на болницата Хинков отстрани директора Валентин Димитров. Последва бурна политическа защита за Димитров от ГЕРБ като на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, чийто председател е Костадин Ангелов, Хинков беше нападан, че е направил необосновано смяната и му "беше препоръчано" Димитров да остане на поста си, докато няма резултат от външни проверки - извън МЗ. Същевременно от ГЕРБ поискаха оставката на министъра, той не беше подкрепен и от ПП, зад него застаха основно от ДСБ, чийто член е Хинков. Позицията на премиера Николай Денков беше малко в стил "измивам си ръцете" - да се чакат резултатите от външните проверки, като в това време очевидно щеше да дойде и срокът за ротацията.

"Казах пред ДСБ, че нямам политическа подкрепа и тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това мнозинство с неговите реакции по мои управленски решения ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротация", посочи още Хинков.

Той уточни, че началото на проблема е доста отдавна, почти в началото на мандата му, но с "дребни административни недоразумения", които е преодолявал.

"Със случая „Пирогов“ си дадох сметка, че няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа", заяви министърът и допълни, че част от тази реформа е смяната на мениджъри, които се доказват като неефективни.

"Очаквам да се произнесат институции извън нашия вътрешен одит, който направи този доклад", каза в отговор на въпрос дали са приключили проверките от прокуратурата, Сметната палата и Агенцията по държавна финансова инспекция.