"Политическите назначения в здравеопазването са много голям проблем."

Това заяви в "РадиоТочка" на БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Засега той е единственият член на Министерския съвет, който вече обяви, че не иска да продължи след ротацията. Хинков беше обект и на много атаки, основно покрай случая "Пирогов" и основно от дуото Борисов-Пеевски.

"Има твърде много овластени хора, които имат претенцията, че разбират най-малкото колкото този, който се е нагърбил с тази задача и екипа около него. Това доведе до разминавания и опити за влияние върху взимане на решенията. До този момент аз наблюдавам това в Министерството на здравеопазването", добави той.

Като една от причините нещата да се случват по този начин проф. Хинков посочи липсата на Закон за лобизма:

"Би трябвало да има такъв. Да регламентира тези влияние от различни политически сили. Нашият парламент е много пъстър. Хората в него трябва да изпълняват своите предизборни обещания и съответни личности да бъдат назначени на ключови постове".

Конкретен пример, според Хинков, за политическо назначение е директорът на "Пирогов".

"Може да видим това в избухващите периодично скандали по отношение на ръководства. Конкретният скандал с "Пирогов“ е доказателство как едно политическо назначение може да доведе до такива кризи", заяви. - "Не бих искал болницата да страда като имидж от всички тези неща, но истината е, че се управлява зле. Това се доказва със съответните документи. Не бих искал обществеността да се настройва негативно по отношение на работещите в "Пирогов". Водещ в това негативно развитие е мениджърът". (Валентин Димитров - бел. ред., когото Хинков уволни, а после трябваше да остави на поста му до излизането на резултатите и от външни на МЗ проверки под парламентарен натиск.)

Здравният министър коментира и поисканата му оставка от ръководители на клиники и отделения в "Пирогов“, които в петък обявиха, че снемат доверието си от него заради "непреставащия натиск и тормоз през медиите за случая "Даная". 

"Това е много странно. Тези хора нима не виждат реалността и състоянието на болницатаОпитах се да обясня, че бъдещето на тази болница е доста проблематично с този огромен заем, който имат", отговори той. 

Според Хинков "с решението на здравната комисия на парламента да си оттегля заповедта за уволнението на директора на "Пирогов" всъщност съм получил вот на недоверие от нея".

"Българската демокрация очевидно има проблем, когато парламентарната здравна комисия разпорежда на министъра да си оттегли дадена заповед. Аз съм уволнил директора на "Пирогов", защото той има доказани закононарушения", повтори той отново.

Министърът смята, че не е правилно държавата периодично да покрива задълженията на определени болници. 

Политическото влияние е разнообразно, посочи министърът и даде за пример случилото се в болницата в Благоевград. 

"Преди Нова година внезапно почина изпълнителният директор. Трябваше да взема решение какъв временно изпълняващ длъжността директор да се сложи, който да поеме болницата, докато се проведе конкурс. Оказа се, че това е голям проблем. Попитах кмета на Благоевград. Той ми даде едно име, но то въобще не се прие от работещите. Друга политическа сила пък предложи друго име. Третия път избрах изпълнителен директор, който е одобрен от лекарската колегия. Такива назначения трябва да се борят с политически влияния", разказа Хинков.

Министърът разкритикува и решението на парламента да се отхвърли възможността НЗОК да въведе мораториум за сключване на договори с нововъзникващи болници. Като една от причините за налагащите се доплащанията от джоба на пациента, той вижда "роенето на болници и увеличаването на договорните партньори на касата". 

"Проблемите в здравеопазването се политизират. Не мога да си обясня защо трябва да се влияе върху избора на управител и подуправител на Касата". 

Около изборите и на управителя, и на подуправителя (за първи път избиран от парламента - бел. ред.) се разгоряха сериозни политически скандали като най-накрая ръководството на сглобката постигна "компромиса" - да се подадат и двете оставки. НЗОК разпределя над 8 млрд. лв., като тази година имаше и допълнително увеличение на бюджета ѝ.

Хинков, който е решил да си тръгне от правителството, изрази обаче несъгласие с твърдения, че не е получил подкрепа от политическата сила, която го е издигнала. След атаката, координирана от ГЕРБ начело с председателя на здравната комисия на НС Костадин Ангелов, от едната част от коалициятата ПП-ДБ - "Продължаваме промяната", дадоха недвусмилено да се разбере, че смятат, че Хинков създава проблеми и трябва да си подаде оставката. Подобни изказвания имаше и Асен Василев, и депутатът му Васил Пандов и др. Подкрепа в прав текст той получи от ДСБ, партията, от която е. Премиерът Николай Денков в характерния си стил реши да не заема категорична позиция като обяви, че ще вземе решение след като излязат резултатите от назначените външни проверки за "Пирогов".

"Общо взето съм работил в синхрон с политическата сила, която ме е издигнала. Не беше много коректно това, което излезе в медиите. Не съм казал, че нямам подкрепа от силата, която ме  е издигнала. Казах, че нямам усещането за политическа подкрепа след като изтече този мандат и нещата бъдат поети от  друга", уточни днес министърът.

"Взел съм решение, че трябва да се оттегля след ротацията. Говорих и с премиера. Обясних моите мотиви", повтори той своето намерение.

Той разказа и как е получил покана да стане министър. 

"Един следобед ми се обади доктор (Александър) Симидчиев, който сега  е депутат в Комисията по здравеопазване. Каза, че ще ми се обади акад. Денков, който пък ми даде около 5 минути за отговор. Много неща ми минаха през главата. Реших, че трябва да се опитам да направя нещо.

Доста години се занимавам с организация на здравеопазването. Ясни са ми много от системите и механизмите в управлението на здравеопазването. Ясна ми е конкретиката на българското здравеопазване. Но не предвидих нещата, които се случиха по-късно по време на мандата", призна той.

И все пак проф. Хинков заяви, че е горд от факта, че досега е работил  в едно правителство, "което от години не е постигало такива резултати".