Мъж бе застрелян късно снощи в столичния квартал „Горна баня“. Самоличността му беше установена - Мартин Божанов, наричан Нотариуса, съобщи МВР. Инцидентът е станал около 20:30 в комплекса "Глория палас" в столичния квартал "Горна баня" - до Околовръстния път.

По първоначална информация Божанов, представял се приживе като "консултант на фирми и частни лица", е бил убит пред съпругата си и майка си, като на мястото на инцидента е имало и две малки деца - дете на 4 години и бебе.

На местопрестъплението е открита гилза - по непотвърдена информация.

Достъпът до комплекса още е ограничен. Изпратените на място полицейски екипи проверяват всички влизащи и излизащи. В същото време разследващи преглеждат видеозаписи при охранителите на комплекса.

На няколко места в София полицаи спираха за проверка движещи се автомобили.

На този етап няма заподозрени за разстреляния бизнесмен, който не е бил нотариус, но е имал на разположение няколко нотариуси, извършвали определени услуги, най-често с недвижими имоти. Твърди се, че те са били незаконно придобивани с помощта на "консултанта".

На брифинг от полицията съобщиха, че категорично се касае за убийство с огнестрелно оръжие. Божанов е застрелян в тялото и главата, каза заместник-градският прокурор Иво Илиев. По думите му започва разследване. 

В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали по отношение на Божанов за заплахи. Жалбите са от страна на магистрати, каза във връзка с жертвата в отговор на въпрос от БТА градският прокурор на София Илиана Кирилова. Тя допълни, че се работи усилено и по информация за имотни измами. Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях, уточни Кирилова.

Този човек е бил интересен и по делото "Крашевски", каза още Кирилова. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че се търсят свидетели, които могат да дадат повече информация по случая. Работи се и с охраната на заведението. Целият ресурс на Столичната дирекция за вътрешни работи е включен в работата по разкриване на убийството, каза още главният секретар.

"Все още не ясно с колко изстрела е неутрализирана жертвата. Откриването на гилза е добро начало. Разследването вероятно ще тръгне от балистичните експертизи, които ще бъдат проведени", каза пред бТВ Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР. - "Щом тече разследване, са иззети всички видеозаписи. Мястото е доста посещавано. Вероятно ще има очевидци и свидетели. Органите ще направят версии на базата на информацията", каза още бившият ректор на Академията на МВР.

"Покушението е било предварително подготвено. Извършена е наблюдение на лицето. Убийството е хладнокръвно пред близките, което означава, че не извършителят не се е притеснявал, че ще бъде видян", обясни икриминалистът Иван Савов за убийството на Мартин Божанов – Прокурора.

"Убийството е с малокалибрен пистолет. Той се използва при подобни престъпление, тъй като куршумът се деформира при попадане в тялото на жертвата, което прави балистичната експертиза трудна. Шумът е минимален. Хора, които са на 50 метра около мястото, дори не биха могли да чуят изстрела. Намерената гилза е добра новина, но не означава на 100%, че ще бъде намерено оръжието, тъй като е възможно да не е регистрирано", допълни той.

През 2008 г. Мартин Божанов-Нотариуса е осъден за имотна измама, а Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество му взема 430 хиляди лева. Божанов е и част от разследване на Антикорупционния фонд, според което той е осъществявал връзка с прокурори срещу заплащане - с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението.

Живко Коцев: Установени са ценни свидетели. Жената на Божанов и в момента е служител на ГДБОП

Установени са свидетели, които са ценни за нас, добави днес главен комисар Живко Коцев. Днес ще се извърши допълнителен оглед както на мястото, така и на района, каза той. 

„Имаме предположение за мястото, откъдето е произведена стрелбата - този терен също ще се огледа много внимателно днес, за да уточним посоката на оттегляне и съответно на идване към мястото, където е извършено убийството“, обясни главният секретар на МВР, цитиран от БТА.

Той посочи още, че днес ще се потвърдят съмненията къде точно е бил позициониран стрелецът. Според свидетелски показания са произведени два или три изстрела. 

„Трябва да съберем достатъчно информация, която да се анализира, и едва тогава да уточним конструкцията на версиите“, уточни Живко Коцев.  

Цяла нощ са продължили огледите на мястото на инцидента, действията на разследващите продължават и днес. Коцев потвърди, че съпругата на Мартин Божанов и в момента е служител на ГДБОП. Преди време тя е била отстранена, но е обжалвала това решение и е възстановена на служба. В момента е в отпуск по майчинство. 

Една от водещите версии за убийството на Мартин Божанов е имотните измами, за които има данни в прокуратурата, казаха по-рано днес за БТА разследващите. Ще проверим неговото житие - битие, криминално минало и скандалите, в които е бил замесен, коментира по повод тази информация главният секретар Живко Коцев.