"Посредник между магистрати и смачкани хора, за да им оправи положението".

"Поредният посредник между тъмната страна на обществото ни и магистратите".

Така директорът на Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев и криминалистът Иван Савов определиха независимо един от друг личността на показно разстреляния снощи Мартин Божанов-Нотариуса, представял се приживе като "консултант на фирми и частни лица".

Станкушев бе гост в ефира на Нова тв, като поводът бе разследване на АКФ, публикувано през 2021 г., което представлява разказ на бившата миска Ивайла Бакалова, живееща на семейни начала с Веселин Денков, задържан през 2020 г. по обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване.

Според видеото Бакалова се среща с двама души, единият от които "консултанта" Божанов, като са й били поискани 100 000 евро, за да уредят проблемите на Денков с правосъдието. Пред фонда двамата отричат да са замесени в корупционни схеми.

Разследването на АКФ бе озаглавено "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие".

От изнесените до момента от властите данни, за Божанов се знае още, че е имал на разположение няколко нотариуса, извършвали определени услуги, най-често с недвижими имоти. Както и че е заплашвал магистрати, "които не са прокурори" (по градският прокурор на София Илиана Кирилова).

Много хора може да са имали мотив да убият "консултанта", смята Станкушев. По думите му такива може да са ощетени хора с откраднати имоти чрез фалшифи нотариални документи, като работата на убития е била и "прокуратурата да не реагира както трябва" при последващи жалби на собствениците. В АКФ били запознати с такива случаи.

"Човекът има имот, който е хубав, скъп, централен, но не живее в България, тези хора, които той ръководи, не изключвам и него някой да го ръководи, влиза друг във владение, обикновено подставено лице, после се прехвърля и прехвърля. Има случай и с имот, в който собствениците, след като си го връщат, твърдят, че е имало инсталирана голяма подслушвателнна апаратура - близо е до Съдебната палата, където има много магистрати", описа схема Станкушев.

По думите му съпругата на убития е била служител в ГДБОП. Дали все още е - директорът на АКФ не знае. Назначена е била с конкурс, т.е. по начин, по който трудно може да бъде отстранена. По думите на Станкушев колегите й знаели добре коя е, служила е и при сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, който бе шеф на ГДБОП преди да бъде избран за титуляр на МВР.

"Тя е била легална къртица" - посочи Станкушев.

С това взаимовръзките не свършват. По думите му съпругата на Божанов е имала такава и с жената до бившия главен прокурор Иван Гешев (Детелина Ханчева), със семейството на Петьо Петров - Пепи Еврото.

"Съпругите са работели заедно, като в случаите едната е била на служба при другата. Има информация, че са били в блиизки отношения", посочи Станкушев, но отказа да даде повече подробности понеже е в ефир.

По случая на Ивайла Бакалова Станкушев посочи, че става въпрос за мрежа, която стига до всички най-високи нива в държавата:

"Тази мрежа достига до най-високо, като кажа най-, разбирайте най-. И в прокуратурата, и по високите етажи на властта, до ниво партийни лидери. Най-, най-..."

По думите на Станкушев, въпреки разследването на АКФ по случая Бакалова, което бе публикувано и в медиите, Нотариуса не е бил разследван. Т.е. от държавното обвинение не са проявили интерес, не са се поне самосезирали. "Отвсякъде излиза, че този човек е имал безбрежни контакти, бил е много спокоен", обобщи журналистът.

Стар познайник

"Този човек ми е познат отпреди 15 години, когато имахме няколко случая на имотни измами в районните управление, в което работех. Прибирали сме го за разпити. Той нито е нотариус, нито адвокат. Той е поредният посредник между тъмната страна на обществото ни и магистратите. Влиятелен е, доколкото добре знае на кой колко пари трябва да се дадат, за да се свърши мръсна работа", заяви пък пред бТВ криминалистът Иван Савов.

По думите му "пари се дават във всяка система - дали става въпрос за МВР, за магистрати, за истински нотариус или съдия изпълнител".

"Лицето е достатъчно обиграно и има традиция в дейността си. Познат е в подземните среди. Това затруднява търсенето на поръчителя и конкретния мотив. Такива хора имат стотици прояви.

Другата версия е, че той е станал неудобен. Правейки подобни неща, такива хора знаят много тайни. В някакъв момент на времето се стига до желание да ги отстранят. Тези хора не си правят илюзии, че ще умрат от старост", допълни още Савов.

Ние водихме разследване срещу този човек, когато бях министър, той е свързан със среди и в прокуратурата, и в магистратурата, и в съда, и сега го отстраниха, защото се уплашиха, че ще разкрие факти за връзките му с такива среди. Това коментира пред журналисти в парламента бившият вътрешен министър, в момента депутат от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична Българи“ Бойко Рашков.

Рашков добави, че това, според него, е основната версия за станалото.