Лидерите на всички 27 страни членки на ЕС се разбраха за помощ в размер на 50 милиарда евро за Украйна.

Новината съобщи в профила си в „Екс“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Парите са част от допълнителния финансов пакет от 64,6 милиарда евро към Многогодишната финансова рамка (МФР).

„Това отключва решително, дългосрочно и предсказуемо финансиране за Украйна“, написа Шарл Мишел.

Това се случи на днешния специален Европейски съвет в Брюксел. Той бе свикан извънредно, след като на предишната среща на върха на ЕС през декември 2023 г. Унгария блокира помощта за Украйна. Нейният премиер Виктор Орбан заплашваше да наложи вето и сега.

Оказа се обаче, че той се е съгласил със сделката.

Как Орбан е отстъпил

Орбан бил убеден да отстъпи от малка група лидери, пише „Политико“.

Първо се провела среща при закрити врати между него и Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианската премиерка Джорджа Мелони.

След това дошли и други лидери, сред които премиерите Марк Рюте на Нидерландия, Доналд Туск на Полша и Александер де Кро на Белгия.

„Разменихме няколко думи с Орбан. Казах, че е хубаво да бъдем единни. Това и получихме като краен резултат“, отговори българският премиер Николай Денков на въпрос на Клуб Z след края на Европейския съвет.

По думите му днес не е имало разнобой по важните теми. Може да има различни позиции къде точно са границите, но важното е, че решенията са взети единодушно.

„Практически нямаше дискусия. Позициите бяха ясни от самото начало. Общото мнение е, че да бъдеш сам срещу 27 държави, които имат едно и също мнение, е проблем. И това изигра роля“, допълни Денков.

Европейските лидери успели да накарат Орбан да направи три отстъпки, твърдят дипломати.

Първо, всяка година Европейската комисия ще изготвя доклад за прилагането на помощта за Украйна. На второ място, ще се провеждат дебати на ниво лидери. И, трето, при необходимост до две години Европейският съвет ще поиска от Комисията да предложи преразглеждане на новия бюджет.

Европейските лидери добавили в последния редактиран вариант на заключенията на срещата на върха, че начинът, по който ЕК ще оценява върховенството на закона в Унгария, ще бъде честен и обективен. Това всъщност е позоваване на заключенията на Европейския съвет от декември 2020 г.

Лидерите избягнаха сценарий, при който Орбан би имал възможността да налага всяка година вето върху помощта за Украйна. Той обаче също постигна успех, тъй като се пребори за преразглеждането на бюджета, за което неведнъж настоя.

Какво договориха лидерите

Лидерите на страните членки на ЕС договориха допълнителен пакет от 64,6 милиарда евро за новите приоритети на Общността. Преразглеждането на Многогодишната финансова рамка (МФР) в средносрочен план се от възникналите междувременно заплахи като пандемията от COVID-19, войната в Украйна, скока на лихвите заради инфлацията и др.

От споменатите 64,6 милиарда евро повече от половината – 33 млрд., са под формата на заеми, а 10,6 млрд. са преразпределени средства. Така например ще бъдат преразпределени 2,1 млрд. евро, предназначени за програмата за изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

Най-голямата и най-важната част от допълнителния пакет са 50 милиарда евро помощ за Украйна за периода 2024-2027 г. Помощта няма да надвишава споменатата сума.

От нея 33 милиарда евро са под формата на заеми, гарантирани чрез удължаване до 2027 г. на съществуващата гаранция за бюджета на ЕС – над и под таваните, за финансова помощ за Киев, която ще бъде оказвана до края на 2027 г.

Останалите 17 млрд.  са грантове по новия инструмент – Резерв за Украйна, създаден над таваните на бюджета за 2021-2027 г. Потенциалните приходи могат да бъдат генерирани в съответствие с европейски законодателни актове, засягащи използването на извънредните приходи, намиращи се в частни образувания и произлизащи пряко от замразените активи на руската Централна банка.

Ще бъде създаден и Фонд за Украйна в периода 2024-2027 г.

Неизползваните бюджетни кредити за поетите задължения и плащания ще бъдат автоматично прехвърляни за следващата година.

С цел подобряване на усилията на Украйна за нейното възстановяване правителството в Киев трябва да изготви план за реформите и инвестициите по пътя на страната към членство в ЕС.

Европейският съвет потвърждава спешната необходимост от ускоряването на доставката на боеприпаси и снаряди за Украйна, най-вече ангажимента да я снабди с 1 милион артилерийски амуниции.

Останалите 16,6 милиарда евро от допълнителния финансов пакет се разпределят по следния начин:

2 млрд. евро за управление на границите и миграцията;
7,6 млрд. евро за съседните региони и света;
1,5 млрд. евро за Европейския фонд за отбрана (ЕФО) по новата Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP);
2 млрд. евро за инструмента за гъвкавост;
1,5 млрд. евро за резерва за солидарност и спешна помощ.