Софийската градска прокуратура извършва проверка по случая със смъртта на 15-годишно момиче в болница „Пирогов“, добил обществена популярност като случая „Даная“. Това съобщива пресцентърът на обвинението. 

Целта на проверката е да се установи дали има достатъчно данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс, а именно дали смъртта на починалото дете е причинена поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В хода на проверката ще бъдат проверени всички обстоятелства по случая, включително ще бъдат съобразени извършените до момента две проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, информират от прокуратурата. 

От фондация „Даная“ организираха няколко протеста с искане за оставката на директора на „Пирогов“ до изясняване на случая около лечението на момичето. Петнайсетгодишната девойка почина през май 2023 г. в болницата, където е приета заради инцидент, при който е ударила главата си. Даная е страдала от хематологично заболяване.

От  Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщиха преди дни, че са констатирали нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт по случая.