"Проф. Габровски сам не си вярва на нещата, които казва."

Това смята Ани Стоянова, която протестира срещу начина на организация в "Пирогов" и решенията, вземани по време на лечението на нейната дъщеря Даная. 15-годишното момиче почина през май м. г. в болницата. Стоянова настоява за оставката на директора на "Пирогов" Валентин Димитров, тя обяви и че ще съди лечебното заведение. Първоначалната реакция от "Пирогов" беше, че са подложени на тормоз и им пречат да си вършат работата. Последваха даже и обвинения, които бяха вербализирани от проф. Габровски, че Стоянова изпълнява политически интерес. От болницата дълго не отговаряха по същество на задаваните от майката въпроси.

В серия от интервюта през последната седмица, в които повтаря една и съща теза, проф. Николай Габровски, който оглавява неврохирургията, където е лекувана и операрира Даная, която е със специфично хематологично заболяване, след удар по главата, обясни, че всичко е направено изрядно, по протокол, няма нарушения и ако сега има друго дете с подобен случай биха действали пак по същия начин.

"Настръхна ми косата, когато онзи ден проф. Габровски каза, че ако сега имат такъв случай, биха постъпили по този начин. Когато има проблем в такава голяма структура като "Пирогов" и той е на цената на детски живот, има отговорни", посочи днес пред Нова тв Стоянова.

"Каква е цената? Аз съм цената. Не си мислите, че някой е способен да я плати. Аз не съм жива, само така изглеждам", добави майката на починалото момиче.

Тя реатира на изказване от миналата седмица пред Нова тв на директора на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков, че не е била направена аутопсия, така че липсва основа, на която да стъпят претенциите на майката. Тя обясни сега, че не подлага на съмнения операцията, а дали е бил добре организиран процесът на лечение на Даная.

"Д-р Здравков прекрасно знае и трябваше да спомене, че имаме стандарти и препоръки по неврохирургия - на човек при нарушено кръсосъсирване и удар на главата е силно препоръчително да се направи скенер. Другото - как дете три дни в реанимация няма кой да го погледне и го консултират онлайн", попита тя.

"Даная беше третирана като здраво дете, което си е ударило главната. Не беше третирана като дете със специфичен проблем. С такава диагноза не може да бъде пусната (когато момичето за първи път отива в "Пирогов", правят стандартна рентгенова снимка и го пускат вкъщи, въпреки тежкото хематологично заболяване, а проф. Габровски обясни медийно, че това е бил лек удар в таблата на леглото и е нямало причини да се реагира по друг начин - бел. ред.). Проф. Габровски сам не си вярва на нещата, които казва", добави Ани Стоянова.

Тя коментира и срещата ѝ с ръководството на "Пирогов" в петък като "продуктивна" - "говорихме много за това, че трябва да се променят протоколите и да се обучат специализантите, те трябва да имат някой зад гърбя си, трябват ни правила".

"Градивна беше срещата като изключим неадекватното държание на директора, който по едно време започна да фамилиарничи - "виж, мила", обясни Стоянова.

"Някой трябва да понесе отговорност. Колкото по-високо си в йерархията, толкова по-висока е отговорността", добави тя за настояването си за оставката на Димитров.

За втората приключила проверка на "Медицински надзор", която намери нарушение при начина, по който - на ръка от ИСУЛ, е бил доставен препарат, необходим за лечението на Даная, Стоянова коментира:

"От "Медицински надзор" са просто едни преписвачи - вземат едни документи и ги преписват. Как до онзи ден твърдяха, че медикамент не е слаган (в заключението си след първата проверка агенцията обяви, че няма никакви нарушения-бел. ред.). Излиза вторият одит и там не само има сложен, вече има такъв медикамент, но вече отчитат и нарушение".

Майката на Даная реагира на намеците за политически интерес от страна на "Пирогов":

"Какъв политически интерес, как си го представяте, аз съм сама, имам приятели, екип от адвокати и приятели - как си го представя Габровски?!? Не аз бях проектопремиер на ГЕРБ".

"На мен детето няма кой да ми го върне, но въпросът е може ли да помогнем това да не се случва пак. Прекалено много деца, спасяеми животи бяха изпуснати. Ние няма какво да губим", категорична беше Ани Стоянова.

Тя направи и важно уточнение:

"Това не е война срещу българските лекари, не е война срещу "Пирогов". Това е урок по носене на отговорност.

Истината, няма значение дали си лекар, директор, истината..."