Втората проверка на "Медицински надзор" по случая "Даная" констатира нарушение, но само заради неспазване на разписаните правила при доставянето на лекарство. Специфичният препарат е взет на ръка от майката Ани Стоянова от лекуващата лекарка на момичето в ИСУЛ, след телефонен разговор с дежурния специализант в "Пирогов". Първата проверка на "Медицински надзор", назначена около четири месеца след смъртта на 15-годишното момиче, обяви резултатите си около три месеца след началото си - а именно, че нарушения в "Пирогов" не е имало.

Сега агенцията констатира, че "не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти".

На 23.01.2024 г. проверяващата комисия е връчила лично срещу разписка  Констативните протоколи (КП – 12/23.01.24 г. и КП – 13/23.01.24) на изпълнителните директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД и УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ“ ЕАД.  Констативни протоколи № КП – 14/23.01.24 г., № КП – 15/23.01.24 г., № КП – 16/23.01.24 г., № КП – 17/23.01.24 г. и № КП – 18/23.01.24 г. са изпратени по пощата на 23.01.2024 г. с обратна разписка.

Майката на Даная поиска в отворено писмо Денков да отстрани директора на

Преди дни от Министерството на здравеопазването обявиха, че след приключването на втората проверка на "Медицински надзор", здравният министър ще сформира екип, който отново да провери всички обстоятелства по случая.

Ани Стоянова и граждани, които я подкрепят, продължават протеста си пред "Пирогов" с искане за отегляне поне временно на директора на болницата Валентин Димитров. Тази вечер протест имаше и пред Съдебната палата с искане съдът по-бързо да вземе решение по делото, в което Димитров обжалва протокола, с който е освободен от поста.

"Той няма право да обжалва протокола, с който министърът на здравеопазването го отстрани от директорското място, тъй като не е акционер в болницата, а заема поста директор с договор за управление", каза Ани Стоянова от фондация „Даная“.  

На 5 декември миналата година от Министерството на здравеопазването съобщиха, че директорът на „Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Няколко дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че одит, извършен в лечебното заведение, показва финансови нарушения в болницата, както и че „Пирогов“ е в лошо финансово състояние. Два дни след освобождаването на Димитров от директорския пост парламентарната комисия по здравеопазване "нареди" на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който го освобождава като директор на болница „Пирогов“ до произнасянето на всички компетентни органи.

Заради желанието на министъра да назначи още една проверка по случая "Даная", както и заради обявения протест от майката и намерението да съди болницата, от "Пирогов" излязоха с позиция, в която се обявиха за жертва на тормоз. В позиция отпреди около седмица имаше и заплаха, че натискът не спрял, шефовете на клиники, щели да си подадат оставките. Освен това трябвало и министърът на здравеопазването Христо Хинков веднага да напусне поста си. Странните изяви продължиха с писмо, публикувано на Фейсбук страницата на спешната болница, в което ортопедът проф. д-р Диян Енчев се ожали, че "улицата пред здравното заведение не е мястото за протестиране". "Това нарушава директно работния процес на болницата", обяви озадачаващо той.

След което болницата пробва с по-тънък подход, като по бТВ проф. Николай Габровски надълго и нашироко обясни как всичко е направено, както трябва - на дете със специфично хематологично заболяване при удар не е направен скенер, а се действало както е по предписание - рентген, защото и ударът си бил лек, само в таблата на леглото, специализанти обгрижвали случая, специалистите консултирали от разстояние - "не било нужно да се идва в болницата, ако може да го види от вкъщи на монитора". Скенер е направен едва седмица по-късно, когато момичето се е оплаквало от доста по-силно главоболие и действително е било с индикации за мозъчен кръвоизлив. Той отрече и да е имало недостиг на кръвоспиращия медикамент NovoSeven в "Пирогов", въпреки че той не е осигурен на Даная от болницата, а от ИСУЛ. Според Габровски, това е станало по предложение на лекуващата хематоложка на Даная от ИСУЛ, а колегата му в "Пирогов" е "спестил време", като е приел да вземе медикамента от чужда болница, вместо да го изпише по официален ред. Тук обаче Габровски добави, че ако има нарушение, то е точно това. Два дни по-късно втората проверка "откри" точно това нарушение.

Междувременно Ани Стоянова - майката на Даная успя да се срещне с директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, който отказа да се оттегли от поста на този етап, съобщи БНТ. 

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка са предоставени на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.