Все още няма заподозрян за убийството на Мартин Божанов- Нотариуса, който беше прострелян в сряда вечерта до автомобила си в столичния кв. Горна баня.

Убийството е извършено пред очите на децата и съпругата му, която се оказа служител в ГДБОП, и която вчера анализатори нарекоха "легална къртица".

Най-вероятно килърът не е влизал на територията на затворения комплекс, а е стрелял през оградата, предаде тази сутрин БНТ. Според медията няколко от охранителните камери са запечатали убийството. В момента се работи по различни версии. В основата на мотивите за престъплението се предполага, че е дейността на Божанов.

Оказа се, че срещу него има много сигнали. Криминалисти сочат, че той е замесен в поне 300 имотни измами само в София.

В ъндърграунд средите обаче Божанов е известен и като посредник в решаването на проблеми в родното правосъдие, за което също е попадал във фокуса на разследващите.

Как работи системата показа в свой материал Нова тв снощи. 

Част от разследването срещу застреляния Мартин Божанов-Нотариуса е за оказване на натиск върху магистрати. Според запознати става въпрос за съдии, които са гледали негови имотни дела.

Според източници на Нова тв застреляният е използвал различни методи за оказване на натиск върху съдии. Принудата е била, за да решат имотните му дела в негова полза. Градският прокурор на София потвърди, че разследването се води при тях.

„Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях”, заяви Илиана Кирилова.

Двама от притисканите от Божанов съдии са Владислава Цариградска, тогава районен съдия в Луковит, и Цветко Лазаров, съдия в Софийския апелативен съд.

Медията цитира изслушването им на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет през 2020 г.

Започва се с така познатите масирани атаки в "кафявите сайтове" - под строй. Междувпрочем, Клуб Z напомня, че имаше въпиещи примери на "мачкане" на съдии през сайтове, но в някои ситуации ВСС реагираше, в други не си мръдна пръста да защити магистратите. А специално Владислава Цариградска е отявлен "любимец", както на прокуратурата в лицето на бившето й ръководство, така и на съответните "медии", които работят в синхрон.

На изслушването през 2020 г. съдия Цариградска разказва именно, че е започната медийна кампания срещу нея в няколко сайта. Последвали и предупреждения през роднини и заплахи във връзка с конкретно дело.

Натискът станал още по-осезаем след отказа ѝ да си направи отвод. Публикации се появили и в други медии. След подаден от нея сигнал на съдия Цариградска е назначена охрана.

В същия ден пред Висшия съдебен съвет е бил изслушан и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. При него обаче е избран друг подход - срещу него се подава жалба в ГДБОП, където му се приписва искане на подкуп. Той изрично заявява пред кадровиците от ВСС, че се правят опити да се реши "извънпроцесуално" делото и че заплахите идват от "един кръг лица, които са му известни от 4 дела", които по това време са все в САС.

По двата случая е образувано досъдебно производство. Това по-късно потвърди и зам.-градският прокурор Иво Иванов. Разследането срещу нотариуса било едно - но за няколко различни деяния. Той така и небил привлечен като обвиняем.

Съпругата се обадила за убийството с 50 мин. закъснение

Сигналът за убийството на Мартин Божанов е подаден 50 минути след стрелбата, като съпругата му казала, че тогава го е намерила. Това пък разкри по-късно днес директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов по време на годишния си отчет.

Текат действия по разследването, в това число установяване на оръжие. Водят се разговори с негови близки.

"Имаме данни, че има имоти в Гърция. До момента имаме данни само за един голям имот", каза Николов, цитиран от БТА.

Имаме оперативни данни за много имоти, но на фирмите му има единици. На името на жена му има регистриран един имот, който вчера е претърсен", допълни шефът на столичната полиция.