Чарът на италианската премиерка Джорджа Мелони и френското гостоприемство, гарнирано с вино, станали главната причина унгарският премиер Виктор Орбан да отстъпи и да се съгласи ЕС да предостави на Украйна помощ от 50 милиарда евро, пише „Политико“.

Решението за помощта бе взето вчера на специалния Европейски съвет в Брюксел.

Мелони ухажвала Орбан в продължение на месеци, възползвайки се от дългогодишното им приятелство, твърдят двама дипломати. Италианската премиерка упорито се опитвала да бъде мост между колегата си и останалите европейски лидери. В разговорите участвали министри и други официални представители.

А на 31 януари – деня преди Европейския съвет, делегациите действали докъсно през нощта, за да осигурят пробива.

През последната седмица Мелони водила дълги телефонни разговори с Орбан. В Брюксел двамата се срещнали в хотел „Амиго“. Сутринта на 1 февруари те отново имали среща.

Френският президент Еманюел Макрон също се срещнал с Орбан вечерта на 31 януари, става ясно още. По-рано през януари, когато унгарският премиер бе на посещение в Париж, Макрон го помолил по време на вечерята да сподели визията си как източноевропейските страни членки да бъдат по-добре интегрирани в ЕС.

Ухажванията на Орбан от италианска и френска страна позволили на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да обяви споразумението още в самото начало на срещата на върха.

Орбан отстъпил на закуската, на която били също Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Мелони, Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Мишел си навлякъл критиките на няколко европейски лидери, след като пуснал снимка от закуската, твърдят дипломати пред „Политико“. Те били недоволни от факта, че ги нямало на публикуваната снимка. В действителност те се присъединили малко по-късно. Това са премиерите Педро Санчес на Испания, Доналд Туск на Полша, Марк Рюте на Нидерландия и Александер де Кро на Белгия.

И ЕС, и Орбан обявиха победа

Всички без Орбан твърдят, че той е получил малки отстъпки в замяна на вдигнатото вето.

Европейските лидери се споразумяха да обсъждат всяка година пакета от помощи за Украйна и при необходимост да го преразгледат до две години.

Унгария обаче няма да може да налага вето върху нито едно от тези действия. Най-много лидерите да поискат от Европейската комисия да извърши преглед. Но ако ЕК го направи, тя може да реши също така, че настоящата помощ не е достатъчна и е необходимо да бъде увеличена, заявява брюкселски дипломат.

Будапеша получи каквото искаше, побърза да заяви Балаж Орбан – политически директор на кабинета на Виктор Орбан, който въпреки фамилията си не е роднина на премиера.

По-късно унгарският премиер заяви, че е направил всичко възможно, преди да одобри споразумението за финансова помощ за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Ако това споразумение не беше постигнато и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 страни членки щяха да се споразумеят да изпратят парите на Украйна и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария и да изпратят и тях на Украйна. Какво щеше да е доброто в това?”, заяви той в интервю за унгарското държавно радио.

И допълни:

„Не изпращаме оръжия на Украйна, получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна.”

Орбан заяви отново, че трябва да започнат мирни преговори между Украйна и Русия, и изтъкна, че времето е на страната на руснаците.

Остават ли замразени еврофондовете за Унгария?

Това е един от главните въпроси.

Преди Европейския съвет лидерите на страните членки твърдяха, че въпросът е нещо отделно от този за помощта за Украйна и не представлява разменна монета. Фондовете обаче също са били обсъдени на закуската, споделиха дипломати и други официални представители.

Това става ясно и от заключенията на вчерашната среща на върха.

„Европейският съвет припомня заключенията си от декември 2020 г. относно прилагането на режима на обвързване с условия“, е записано в края на документа.

Става дума за обвързването между отпускането на пари за Унгария и състоянието на върховенството на закона в страната. В заключенията от края на 2020 г. е отбелязано, че този механизъм трябва да бъде обективен, честен, безпристрастен и основаващ се на факти.

„Законните фондове на ЕС за Унгария ще останат у нейния народ“, обяви Балаж Орбан.

Други дипломати от ЕС обаче дават малко по-различна оценка на изречението.

Според някои от тях Италия и Франция настояли за повече гъвкавост от страна на Брюксел, за да може Унгария по-лесно да получава европейски пари. Олаф Шолц обаче настоял това да става само ако Будапеща изпълнява условията.

Според друг дипломат прилагането на обвързващия механизъм по обективен и основан на факти начин може да означава също, че Комисията не може да размрази фондовете.

На пресконференцията след Европейския съвет Урсула фон дер Лайен заяви, че Орбан не е получил отстъпки. Същото каза и Шолц.

Все още остава нерешен въпросът за военната помощ за Украйна, допълва „Политико“. Става дума за 5 милиарда евро по Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). С парите трябва да бъдат възстановени разходите на страните членки, доставили оръжие от своите запаси на Украйна.

„Европейският съвет изтъква отново решимостта на ЕС и на държавите членки да продължат да предоставят навременна, предвидима и устойчива военна подкрепа за Украйна, а именно чрез ЕМПМ и военната мисия на ЕС за предоставяне на помощ, както и чрез пряка двустранна помощ от страна на държавите членки, в съответствие с нуждите на Украйна“, пише в заключенията.

Според Шарл Мишел това е позоваване на предложението да се дават 5 милиарда евро годишно и 20 милиарда общо.

Отделно лидерите призовават страните членки (Съвета) на ЕС да постигнат споразумение по въпроса до началото на март.