В последните дни за пореден път се разгоря войната между един от най-добрите български плувци - Антъни Иванов, и БФ плувни спортове (БФПС). Повод за това е потвърденото наказание от 3 години спиране на състезателните права и глоба от 2000 лв. на Иванов. Това стана на проведено Общо събрание на федерацията.

Последва ответна реакция от страна на Иванов, на специалиста по спортно право Георги Градев, който го представлява, а и на треньора и плувен функционер Борис Божилов-Бруно, който се обяви срещу шефовете на федерацията по този и други казуси.

Антъни Иванов от години е "на нож" с БФПС. Преди близо три години той защити уличените в употреба на анаболен стериод състезатели Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, като прехвърли вината за скандала на федерацията.

През есента на 2022 г. Иванов бе санкциониран за две години от Световната антидопингова агенция заради три пропуснати извънсъстезателни допинг теста. Той (с помощта на Градев) обжалва в Спортния арбитражен съд в Лозана, като делото се точи още, стигна до федерален съд в Швейцария, а Антъни на теория има шанс да се състезава на Олимпийските игри в Париж.

Междувременно през м.г. се разгоря скандал на Държавно първенство, на което бунтарят първо не бе допуснат, но в крайна сметка участва. Стигна се до размяна на реплики и обиди. През есента Управителния съвет БФПС наложи въпросното 3-годишно наказание на Иванов за "неверни твърдения, клевети, внушения и обиди... (с които)... той уронва престижа както на плувната федерация, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта (ММС), Българския олимпийски комитет (БОК) и Антидопинговия център".

Малко след това Градев заяви, че обжалва и ще съди БФПС за 100 000 лв. и отнемане на лицеза, тъй като, по думите му, Иванов е бил наказан неправомерно, а освен това федерацията проявила "инквизиторска роля" към него, отнемайки му правото да изразява лично мнение.

Така стигаме до проведеното онзи ден Общо събрание.

По повод казуса на Антъни Иванов се казва следното:

"Днес (31.01) се проведе Общо събрание на Българската федерация плувни спортове (БФПС). В него взеха участие 45 клуба от цялата страна.

По време на събранието беше разгледана жалбата на състезателя на ПСК Черно море Варна Антъни Иванов във връзка с наложеното му от Управителния съвет наказание заради серията медийни изяви на Иванов, в които чрез неверни твърдения, клевети, внушения и обиди той уронва престижа както на БФПС, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и Антидопинговия център.

Общото събрание на БФПС потвърди наложената санкция на състезателя. 82 гласа подкрепиха решението на УС на федерацията, 2 гласа бяха “против”, а 3 “въздържал се”. Гласуването на Общото събрание оставя в сила наказанието от три години спиране на състезателни права и глоба в размер на 2000 лева."

Антъни Иванов реагира по следния начин във Фейсбук:

"Поздравявам ви за “единодушното решение” днес. Браво на БФПС, браво на Г-н Часовник, браво на Г-на, който си оставя водката на входа на Диана. Браво на Г-на, който пуши цигари, докато състезателите тренират. Вие “оправихте” българското плуване. Започнахте оправянето му като “спряхте” по-рано стената за един от нормативите ви за Токио и го приключихте с това меко казано “смешно” гласуване. Някъде по средата преливахте и кръв наляво надясно. Пожелавам ви успех. Радвам се, че всички видяха на какво сте способни, за да спрете един човек казващ истината за всичко, което правите. Може би повечето хора не знаят, но аз съм просто поредният човек, който вие искате да смачкате, явно 3-те момчета, които “хвърлихте” за допинг вместо другите 3-ма, за които беше проверката, не ви бяха достатъчни. Казал съм ви и ще ви кажа и пак. 2 години, 3 години, 5 години, все тая. Рано или късно ще съм пак в басейна, а вие отдавна няма да сте в офиса."

Георги Градев, който е пряко замесен в сложните процеси в българския шахмат, а наскоро се кандиратира и за президент на БФС, написа следното:

"На зло куче - зъл прът!

Кликата от некомпетентни и злобни лентяи в БФПС тикат плуването към гибел. Взимат незаконни решения, замесват се в допинг скандали, слагат в комисии магистрати (в грубо нарушение на два закона). Безумие е да накажеш най-добрия плувец на България за 3 години, защото упражнява правото си на свободно изразяване. Това е типичен пример за апаратчици - комунисти. Очевидно е, че “60+” управлението на спорта не носи нищо добро. Тези хора нищо не разбират от добри практики.

До днес се опитвах да намеря общ език с тези хора и да ги вразумя, но явно нещата ще се случат по трудния начин и в този спорт."

И плувните среди отново "завряха", което може да се види от коментари и спорове в социалните медии.

Светлина - от своята гледна точка, хвърли Борис Божилов-Бруно, дългогодишен треньор и също плувен бунтар - много преди казусите с допинга и Антъни Иванов. 

"Торкемада и Инквизицията ряпа да ядат, както и БФС", написа той, вероятно имайки предвид испанския духовник и прочут до днес инквизитор от средновековието Томас де Торквемада. Към поста си треньорът прикрепя илюстрации с инквизиторски мъчения.

Според Божилов е имало процедурни нарушения на ОС, били са спрени делегати и допуснати само като наблюдатели, което ги и е лишило от правото на глас. Хронологията в описанието на Борис Божилов можете да видите в снимките от екрана по-долу - от негов пост в групата "Плуване и плувни спортове".

Решение за Антъни Иванов в международен план ще има скоро. Ако наказанието от две години на WADA остане в сила, той няма да плува в Париж, тъй като ще изтече на 25 септември т.г. Въпросът е какво следва нататък, тъй като сега правата му са спрени от БФПС.

Очертава се и тук дълга съдебна сага.