"Малкият Путин" в Будапеща явно е глътнал много въздух. Джорджа Мелони и Макрон са го убеждавали упорито да не се противопоставя на пакета за помощ на Украйна. Той най-накрая благоволил.

Помощта на ЕС за Украйна далеч не е свързана единствено с потребностите на ВСУ. Киев просто не е в състояние да поддържа основни социални системи в страната вследствие агресията на Кремъл и разрушенията, които войната причинява. Ако украинската държава рухне, милиони хора ще тръгнат на запад - към ЕС. Тогава Орбан пак ще се направи на мъж и ще вдигне поредна стена. Ние, останалите ще трябва да ги приемем - друго просто няма да бъде възможно. 

Членството на Швеция и Финландия в НАТО е легитимен отговор на възродената имперска агресия на Кремъл. Всяка съседна на агресора страна има право да се възползва от системата на колективна сигурност, каквато днес на практика представлява НАТО. Ако на Орбан реализацията на това право не му харесва - всеки може да му посочи къде е вратата. Ако на "малкия Путин" не му харесва реализацията на основни интереси на обединена Европа за спиране на агресора и за гарантиране на сигурността и развитието на страните партньори - да освободи ЕС и НАТО от присъствието си.

Всъщност Орбан играе роля не просто на своенравен локален автократ. Той играе роля на инструмент за реализация на великодържавния имперски интерес в Европа. Малкият и големият Путин чакат изборите през ноември в Америка, където вярват, че завърналият се на власт Тръмп просто ще "разпусне" НАТО. Всеки има право да сънува мокри сънища. Но ЕС и НАТО не са кръчми, в които можеш да влезеш, да направиш скандал защо пианото е сложено там, където на теб не ти харесва и да нареждаш на "пианиста" да свири твоите любими мелодии. 

Ухажването на самозабравилия се Орбан трябва да спре. Всяка страна членка на двата клуба - НАТО и ЕС - има право да защитава своите интереси и да ги съгласува с останалите. Никой няма право да изнудва останалите партньори и да проваля жизнено важни политики на колективен интерес за да обслужва враждебни на Запада външни сили. Ние сме демократични, но не бива да бъдем ахмаци!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията