В неделя руският космонавт Олег Кононенко подобри предишния световен рекорд за общо време, прекарано в космоса. Той прекара общо над 878 дни в космоса на Международната космическа станция МКС, съобщават от руската космическа агенция „Роскосмос“.

По този начин Кононенко, който е и командир на космонавтите в „Роскосмос“, подобри предишния рекорд на своя сънародник Генадий Падалка. 59-годишният Кононеков постигна новото най-добро време в 8,30 ч. в неделя сутринта. Следващият космически етап се очаква да бъде отбелязан на 5 юни: Дотогава космонавтът ще е прекарал общо 1000 дни в космоса. Пътуването му е планирано да продължи до 23 септември.

Кононенко, който летя до МКС за първи път през 2008 г., е част от дългосрочна експедиция, която продължава една година. "Излизам в космоса, за да правя любимото си нещо, а не за да поставям рекорди", заяви космическият пътешественик в интервю за агенция ТАСС от МКС.

"Гордея се с всичките си постижения", казва Кононенко, "но още повече се гордея, че рекордът за обща продължителност на престой на човек в космоса все още се държи от руски космонавт."

Рекордите на Русия в космоса имат дълга традиция - първите 8 души в класацията са руски и съветски космонавти, 9-тият е американец. Подобни рекорди са опасни за организма и след тях е нужно дълго възстановяване - и мускулите, и костите атрофират.

По време на съветската епоха страната шокира Запада в ранните години на космическата надпревара, когато изстрелва в орбита първия спътник през 1957 г. - Спутник 1. През 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, излетял в космоса.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. обаче руската космическа програма се сблъсква с огромни финансови затруднения и корупция. Официалните лица под ръководството на президента Владимир Путин неведнъж са обещавали да обърнат упадъка на руските космически програми, въпреки че официални лица и космически анализатори твърдят, че сериозните проблеми остават.

МКС е един от малкото международни проекти, в които САЩ и Русия все още работят в тясно сътрудничество. През декември Роскосмос обяви, че програмата на НАСА за пътнически полети до МКС е удължена до 2025 г.