"Мартин Божанов тотално изгуби контрол над емоциите си, когато разбра, че няма да бъде удовлетворено искането му."

Потресаващата история как е запашвана, ако не си направи отвод по дадено дело, свързано с покойния Мартин Божанов-Нотариуса, разказа съдия Владислава Цариградска от Районен съд-Луковит.

Цариградска е отявлен "любимец" едновременно на прокуратурата - още от времето на Цацаров, и съответните "жълто-кафави" медии, които я заливат с "вниманието си" от години и за които тя посочи, че пишат едно и също и изразяват волята на държавното обвинение.

Съдийката описа в предаването "120 минути" по бТВ" как се променя животът ти, когато се паднеш да гледаш имотно дело, което интересува застреляния миналата седмица лобист.

След опит в края на 2019 г. да й прати послание, в  което включително се казва, че "ще й дадат някой лев", Нотариуса накрая лично се явява по дело - в което спорят за имот с бившата му тогава съпруга срещу... бъдещата.

"Каза ми, че трябва да се отведа, за да не вади неща от личния ми живот, защото ще станет много нехигиенично в залата", разкри съдийката.

На утоняващия въпрос на Светослав Иванов тя потърди, че да - това става в съдебна зала, по време на открито съдебно заседание, за което има и аудиозапис, и официален протокол.

Като разбрал, че тя няма да се огъне и да направи отвод, Нотариуса - явно несвикнал да не става неговата - обърнал гръб и напуснал съдебната зала посред заседанието. Но преди това й показал със знаци, че бърза за да подава сигнали срещу нея.

Приближил се друг и казал, че е "дошъл да предаде поздрави на семейството й". Като натъртил, че - нали тя помни как той бил в инвалидна количка.

А ето как съдията отговори на въпрос на Светослав Иванов: как смята, кой е стоял зад Божанов.

„Зад Мартин Божанов не мисля, че е имало един човек, аз подозирам, че това са структури, функциониращи десетилетия. И вероятно ще продължат да функционират още толкова, ако не се проведе истинско разследване, защото личността на Божанов, както и моята са без значение. 

Важно е тази адска машина за ликвидиране на хора и за дирижиране на - вероятно - не само съдебните процеси, вероятно и на политическия живот, да я няма."

Тя коментира как прокуратурата години не е забелязвала "адската машина":

"А това, което на мен ми е известно, аз съм убедена, че е известно и на прокуратурата (но тя не работи интензивно по тези данни), е - че много магистрати, най-вече основно прокурори, а може би има и съдии, са били част от тази група“, обясни Цариградска.

Съдийката била с назначена охана 6 месеца вследствие на сблъсъка си с Нотариуса. А още при първите иширети - когато нейна позната дошла със съобщение, и било направено уточнение "да имам предвид, че Марти е бил близък с Гешев и Пеевски", разказа тя.

Сега съдията очаква, че може би прокуратурата ще прикрие най-същественото за Божанов.

„За мен е интересно защо прокуратурата едва сега е решила да предприеме евентуално някакви действия спрямо Мартин Божанов, след като на прокуратурата ѝ е известно от декември месец 2022 г. какво е установила Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). А то е данни за това, че има организирана престъпна група, в която участват и магистрати за оказване на натиск върху магистрати. А също така и за търговия с влияние.

От декември 2022 г. до края на април 2023 г., когато се образува досъдебно производство, очевидно прокуратурата не желае да разследва това, което МВР е установило. Когато най-после образува, умело и не за първи път ще извади вероятно най-безобидното - имотните измами на Мартин Божанов. И по някакъв начин ще спре или ще прикрие всичко останало, което всъщност е същественото за обществото“, обясни съдията, заплашвана от Нотариуса.

Тя подчерта, че макар имотните измами да са в огромен мащаб, те са само едно от направленията за неправомерни източници на доходи.

"Това, което е същественото за цялата съдебна система и за общество - компроматите! Мартин Божанов е разполагал с компроматна банка."

Цариградска посочи, че и на медиите е известно, че в България функционират две такива групи за натиск върху магистрати - едната е на Божанов, другата е на Пепи Еврото.

"До момента за мен всичко показва, че продължава и политическата власт да иска зависима съдебна власт", каза в заключение съдията, която не е оптимист за "реформата".