Напрежение в Комисията за защита на потребителите предизвика темата за индексацията на цените на мобилните оператори днес. КЗП излъчи на живо заседанието си, в което се обсъждаше с потребителски организации дали промените на цените на договорите, включително такива, сключени в края на миналата година, са правомерни.

Два от трите телекома - Vivacom и Yettel - вече обявиха сериозен ръст на договорите за всички мобилни услуги, а третият - А1 - призна, че и там ще вдигнат цените, но още не е ясно с колко. Обяснението и на трите компании е ръста на инфлацията, но Vivacom индексира договорите с 4,7%, а Yettel - с 9,5%, ползвайки различни разбивки на ръста на инфлацията.

Главният омбудсман Диана Ковачева веднага сигнализира КЗП, като отбеляза, че държавата вече е намалила такси на операторите, за да облекчи загубите, а и че индексацията е едностранна и в ущърб на потребителите. На заседанието днес от офиса й отбелязаха още, че клаузата, която позволява това, е неправомерна - защото не предвижда намаляване.

Казусът около тази клауза в общите условия предизвика и сблъсък в самото КЗП - членът на Комисията Константин Арабаджиев обясни, че през 2023 г. е имало три доклада по темата. И обвини председателят Стоил Алипиев, че е игнорирал казуса.

"Странно защо година и един месец тези три доклада не са влизали на заседание на комисията. Не искам да преча на публичния ви образ, но дължим отговори защо не са внасяни тези докладни с аргументи как да обявим тази клауза (за индексация на цените с процента на инфлацията, б.ред.) за неравноправна", отбеляза Арабаджиев.

Алипиев обяви твърденията му за неверни, и подчерта, че доклади може да внася всеки член на комисията. По-рано днес той също разкритикува решението на телекомите: 

“Не считам, че е резонно и лоялно да се индексират договори, сключени през последното тримесечие на 2023 г., защото по-силната страна е търговецът. През този период търговците са можели да видят каква е инфлацията и да определят тренда на пазарните цени, така че да бъдат съобразени с увеличението.”

Друг член на комисията - Ангел Джалев - отбеляза, че докладни могат да се внасят от всички членове, но председателят решава кога да ги внесе на обсъждане в комисията. 

Арабаджиев и Джалев не за пръв път отправят обвинения към Алипиев. Тази сутрин той заплаши да ги съди, защото разпространявали "неверни твърдения" срещу него.

Потребителските организации като цяло се обединиха около тезата, че индексирането на цените е неправомерно. Но представителите на Министерство на икономиката подчертаха, че съда на ЕС е потвърдил, че мобилните оператори имат право на така мярка. Според тях казусът надхвърля българското законодателство. Сдружението за правна помощ на потребителите критикуваха и разликата в увеличението - според тях няма логика телекомите да избират различни мерки, по които да извършват индексацията.

В крайна сметка Алипиев обяви, че ще се направи подробен анализ - максимално бързо.