Месеци наред София е в хаос, а обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" - "Спаси София" показва "импотентност и невъзможност". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа ситуацията с местната власт в столицата и обяви, че иска нови избори.

"Борят се само кой да е истинският кмет - Бонев или Терзиев. Надявах се да направят някакви комисии поне. Ако това, което излезе от експертизите, е вярно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили и манипулирали изборите”, подчерта той.

Борисов спомена и идеята за закупуване на нови машини за гласуване, ползвани в САЩ, които щели да решат проблема с флашките на машините - макар да не стана ясно какъв е проблемът точно, след като мнозинство начело с ГЕРБ превърна скъпите машини в принтери.

Лидерът на ГЕРБ приглася на позицията на общинарите си в столицата, които преди дни за пръв път се усъмниха в резултатите от вота в София - оспорвани в момента за кметския вот от БСП.

"Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите!", обявиха столичните ГЕРБери.

Нито Борисов, нито общинарите му разясниха дали искат само нови избори за кмет или и за общински съвет - въпреки че нито те, нито левицата оспориха вота за "малкия парламент".

От левицата оспорват в съда вота на втори тур за кмет - като първоначално предоставиха доказателства в над 300 секции, които сочат, че има непреброени гласове и за Васил Терзиев, и за тяхната кандидатка Ваня Григорова, но за нея - повече. Съдът назначи експертиза на всички над 1600 секции в столицата.

Макар да получиха най-много гласове от столичани, обедининието ПП-ДБ (СС) все пак има само 23-ма общински съветници, далеч от нужните 31 за мнозинство.

От самото начало бе поставен въпросът дали и в столицата ще се повтори коалицията между довчерашните политически врагове на национално ниво между ПП-ДБ и ГЕРБ, или обединението ще потърси гласове от БСП. Малките формации в съвета - "Синя София" и "Има такъв народ" - просто нямат нужния брой гласове, така че да са достатъчни сами по себе си. От "Възраждане" пък са изключени по подразбиране.

Утре, 8 февруари, е поредното заседание на Столичния общински съвет, на което точка първа и единствена е изборът на председател - след 7 неуспешни опита да се избере такъв. Според някои тълкувания на закона, ако 3 месеца след първото заседание на Съвета (което бе на 13 ноември) той не е започнал работа, Общинската избирателна комисия го разпуска и провежда нови избори.