Лицензираната от Министерството на младежта и спорта шахматна федерация БФШ 2022 води дело срещу Международната (ФИДЕ) в Спортния арбитражен съд в Лозана, съобщи организацията със съобщение до медиите.

Даден е ход на процедурата, тъй като таксата е платена, пояснява БФШ 2022.

Причината е известна за хората, които са наясно с битките в българския шах, вече пренесени на международно равнище. През декември м. г. ФИДЕ прие за свой член създадената малко по-рано БСФШ, зад което стоят почетният председател Антоанета Стефанова, председателят Милен Василев, спортният функционер и специалист по спортно право Георги Градев и т.н.

Така се стигна до парадокс - едната федерация има лиценз да оперира в България, а другата може да представлява шахматистите зад граница. 

БФШ 2022 претендира, че ФИДЕ неправомерно не е допуснала кандидатурата ѝ на когреса си, не са спазени процедури, права, изправена е била пред свършен факт накрая и т.н. Поради което си търси правата в КАС, а намерение за това бе афиширано на пресконференция на 20 декември.

„С решението си ФИДЕ на практика отказва да признае, без каквито и да било мотиви, легитимната българска федерация, като по този начин се намеси в българския шахмат в противоречие със собствения си устав. Приетото във ФИДЕ сдружение няма право да картотекира играчи“, коментира доц. Венета Петкова, избрана за шеф на БФШ 2022 малко преди конгреса на Международната федерация. -

С действията си, ФИДЕ на практика блокира българския шахмат и лишава българските шахматисти от възможност да трупат международен рейтинг. Още в началото на тази година се провеждат много различни турнири, радващи се на голям интерес и масовост.

Техните организатори, които са наши членове, получават от БСФШ систематичен отказ за регистрирането им във ФИДЕ за валидност за международен рейтинг. Натискът върху клубовете е огромен, а потърпевши са подрастващите таланти, които нямат възможността да повишават рейтинга си.“

Тя добавя следното:

„Въпреки погазването на националното и международното законодателство, ние ще продължим да отстояваме интересите на нашите членове. А това са огромната част от българските клубове и състезатели. Ще обжалваме всички решения, които са в разрез със закона. Времето, енергията и средствата, които ще бъдат загубени, вместо да се вложат за развитието и просперитета на българския шахмат, са отговорност изцяло на онези, които пречат.“

БФШ изтъква, че има картотекирани рекордните 1961 състезатели от 67 клуба, които са нейни членове.

А прессъобщението завършва с нещо, за което досега се говореше само под сурдинка в шахматните среди. В средата на януари бе проведена обединителна среща "под арбитража" на шефа на БОК Стефка Костадинова. Тя, обаче, не доведе до единение или поне до някакво сближаване.

"БФШ 2022 предприе инициатива за обединение, която беше подкрепена от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, приела ролята на медиатор между двете страни.

В средата на януари беше проведена среща с нейно участие, на която бяха ръководствата на двете организации, като от страна на БСФШ участва председателят ѝ Милен Василев. БФШ 2022 безусловно прие предложения план за обединение, който беше посрещнат с мълчалив отказ от другата страна", завършва съобщението на федерацията, ръководена от Венета Петкова.