Част от ръководството на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) даде първата си пресконференция, откакто Международната (ФИДЕ) я прие за свой член на Генералната асамблея в неделя.

Най-важното от брифинга бе подадената ръка за обединение към БФШ 2022, която притежава лиценз от държавата чрез Министерството на младежта и спорта (ММС). Тя не бе допусната до разглеждане и гласуване от ФИДЕ, а също бе подала документи за членство.

Двете организации са в остър спор, но въпреки това БСФШ призова за единство и да бъде "изпушена лулата на мира", въпреки различията - в името на българския шахмат, който близо десетилетие бе в изолация.

Присъстваха юридическият съветник на БСФШ Георги Градев, членове на федерацията - бившият депутат Богомил Петков, Милен Василев, Симеон Стоичков, гросмайстор Кирил Георгиев, както и едно от златните ни момичета от отбора европейски шампион в Будва - Гергана Пейчева.

"Горди сме с постигнатите от нас успех. Последният такъв - членството ни в Международната федерация, е изключителен, заяви шефът на федерацията Милен Василев. - Нареждам го до титлата, която спечели нашият женски отбор на Европейското отборно първенство в Будва, до което бяхме допуснати с дадения ни от Европейския шахматен съюз "уайлд кард".

Нашата политика ще бъде да наблегнем повече на членството ни във ФИДЕ... Искам да се концентрираме върху положителните неща, които се случиха в последните месеци. Първо, ръка ни подадоха от ЕСШ и неговият президент Зураб Азмайпарашвили. Аз бях делегат на конгреса в Будва, изнесох там реч и делегатите взеха решение, че ще станем членове на тази организация веднага след приемането ни във ФИДЕ.

До два дни ще подадем заявление за членство в ЕСШ и очаквам до края на седмицата да бъдем приети. Искам да благодаря специално на целия Управителен съвет на БСФШ и най-вече на нашия почетен председател - световната и европейска шампионка Антоанета Стефанова, която положи неимоверни усилия в комуникацията с ФИДЕ и ЕСШ. До голяма степен нашите успехи се дължат на нея."

Историята на една срамна изолация

Защо и как се стигна до изключването на България от световния шахмат, припомни Симеон Стоичков, член на Управителния съвет на БСФШ.

"Съвсем скоро ще се формализира приемането ни в ЕШС. То дефакто се случи с получаването на този "уайлд кард" за участие на еЕвропейското първенство в Будва, рече той. - Това е най-големият успех, който българският шахмат е имал като отбор. Мога да го сравня единствено с успехите на ансамбъла по гимнастика и с европейските титли при жените по баскетбол през 50-те години и по волейбол през 80-те. Тази добра емоция, която донесоха момичетата на всички българи, се надявам да бъде развита с помощта на обществената енергия. Не искам да се връщам в миналото, но се налага.

Аз присъствах на Конгреса на ФИДЕ през 2016 г. в Баку, когато България бе изключена. Това е едно от най-срамните петна в цялата българска спортна история. За съжаление виновни няма, защото част от тях се преоблякоха в други дрехи и дори получиха един безсрочен лиценз. В момента се водят съдебни спорове дали той е получен правомерно.

В същото време миналия месец излезе окончателно решение на ВКС, което казва, че старата федерация (БФШ) трябва да връща много сериозна сума, която с лихвите е в размер на около 1 милион лева. Няма потърсена отговорност от тези хора за това, че лишиха българските отбори от възможност 7 години да играят на международни първенства", каза Стоичков.

"Сега сме се обединили много клубове от федерациите, които се нароиха през последните години. Мисля, че съвсем скоро ще изравним бройката с казионната организация, която в последните месеци създаде няколко нови клуба. Мисля, че бъдещето е на нашия екип с професионализма, с който разполагаме и с помощта на спонсорите, които застанаха зад нас. От определени места получихме и инстуционална подкрепа и се надявам тя да се доразвие, което да доведе до положителна атмосфера в българския шахмат, за да работим за нови успехи", каза още Симеон Стоичков.

"Надявам се Министерството на младежта и спорта да се намеси и да разчисти пътя за правилната федерация, която милее за развитието на шахмата в България", добави гросмайстор Кирил Георгиев, който доскоро бе член на временната комисия, назначена от ФИДЕ, за управление на българския шахмат. 

Георги Градев: Имаме право да управляваме българския шахмат

Правният съветник на БСФШ Георги Градев, който също беше член на тази комисия, даде повече подробности за нейната дейност в периода на съществуването ѝ.

"Комисията бе съставена на 17 юни по време на кръгла маса в София. На нея бяха изпратени двама представители от ФИДЕ - румънецът Даниел Флорея, който е член на Конституционната комисия на ФИДЕ, както и председателят на Албанската шахматна федерация Ералд Дервиши, който е член на ръководството на ЕШС. На тази кръгла маса бяха поканени всички пет шахматни федерации, включително и БФШ 2022. Федерацията с лиценза обаче напусна тази среща със скандал.

Те показаха, че нямат никакво желание да признаят властта на ФИДЕ върху българския шахмат, поне на международно ниво. Сами разбирате, че още в началото тези хора зададоха изхода от ситуацията. Останалите на тази среща се ангажирахме да направим стриктни правила за обединение и избор, а от ФИДЕ се взе решение, че тази федерация, която ще се реши от обединението, ще стане неин член. Още през юни лицензираната федерация сама знаеше, че няма как да стане член на ФИДЕ. 

Но в обединителния ни процес имаше и препъникамък. На 24 септември, по време на учредителното събрание, от лицензираната федерация излъчиха един клуб, който да стане член при нас. Това е клубът на д-р Михаил Илиев, който много от вас познават като агент Начко от Държавна сигурност. С него среща проведе лично Милен Василев.

Д-р Илиев потвърди, че няма да успорва решенията на учредителното събрание. Аз говорих с него два пъти. И първото нещо, което се случи след събранието, бе д-р Илиев - агент Начко, да оспори вписването в съда и то бе спряно по закон. Веднага временната комисия се свърза с ФИДЕ и с ЕСШ и получихме тяхното решение за създаването на БСШФ, която се появи на 3 октомври. Тя представлява обединението на пет федерации. Ръководството на БСФШ е абсолютно същото, което бе гласувано на обединителното общо събрание на 24 септември."

Той отговори и на упреци, че в подадените документи във ФИДЕ са посочени състезатели, които не са част от БСФШ. Като например Веселин Топалов, който излезе с позиция, с която се разграничи от федерацията.

"На 13 октомври сме подали документи за членство във ФИДЕ. Държа да подчертая ясно, че никъде не сме твърдели, че имаме регистрирани състезатели от ранга на гросмайстор Веселин Топалов. Това ясно може да се провери на сайта на ФИДЕ, обясни Градев. - В нашите документи, на страница 7-ма в най-долния параграф, изрично сме посочили, че в БСФШ няма нито един регистриран състезател по причина, че федерацията няма лиценз. Затова ми беше много странно да видим декларация от гросмайстор Топалов, че се разграничава от нас.

Федерацията с лиценз също подаде документи за членство във ФИДЕ в срока, който бе 17 октомври. В тях бе вписан Управителен съвет, който и към момента е вписан в Търговския регистър. Председател е лицето Васил Антонов, а УС е съставен от 11 човека, сред тях Йорданов, Маринов, Жеков и други, които доведоха до един от най-срамните моменти за българския шахмат и изключването от ФИДЕ. При работата си с нас от ФИДЕ категорично казаха, че няма да допуснат тези хора да се върнат през задния вход. От година и половина хората с лиценз знаят, че с този си управленски орган няма да бъдат допуснати до членство във ФИДЕ."

Градев отговори и на упреците на БФШ 2022 за "беззаконие", отправени в събота и неделя в официални позиции. Както и защо, според него, кандидатурата на притежаващата лиценз федерация бе отхвърлена и извадена от дневния ред за неделя.

"Това, че БСФШ бе приета за член на ФИДЕ е закономерно, а не незаконно. Този процес върви вече година и половина под контрола на ФИДЕ. БФШ 2022 няма ново ръководство. Ако имаха, то това ново ръководство трябваше да подаде молба за членство пред ФИДЕ до 17 октомври. Затова и Съветът на ФИДЕ реши да не допусне за разглеждане тяхното искане. В спорта има един основен принцип - ефективност на санкциите. ФИДЕ нямаше да постигне ефективност на санкциите, ако бе допуснала федерацията с лиценз с, подчертавам, сегашния си управителен орган.

Истината е, че ние никога не сме твърдели, че при нас е регистриран гросмайстор Веселин Топалов. Ние ще се радваме той да стане част от федерацията ни. Ние сме посочили ранглистата на България, която е собственост на тази държава, а не на някоя федерация. Това, че в този списък присъстват и хора, които вече не са част от този свят, е по вина на предишния администратор на ранглистата, който не си е свършил работата и не е направил нужните промени в списъка. В момента има временен рейтинг администратор, който работи про боно и трябва да комуникира с лицензираната федерация за изчистване на този казус", посочи Градев.

"Лицензът на БФШ 2022 има значение само на национално ниво, но е без никаква стойност на международно. Пак казвам, че тези хора от година и половина са били наясно, че в този си състав няма как да бъдат приети за членове на ФИДЕ. Важното е, че сега, най-накрая, макар и късно, те осъзнаха грешката си и решиха да сменят ръководството.

Новият състав обаче още не е регистриран. Той не е подал и молба за членство във ФИДЕ, защото крайният срок за това бе 17 октомври. Сега, след като вече ние сме член на ФИДЕ, имаме право да управляваме шахмата в България. Това се казва в Устава на ФИДЕ и това е основание за отнемане на лиценза на БФШ 2022", каза още той.

Той също отправи апел за обединение - няколко пъти.

"Затова отправям апел към новото ръководство на БФШ 2022. Ако вие наистина сте ново ръководство и наистина обичате шахмата, а не продължавате линията на политика на предишото ръководство и не търсите постоянна конфронтация, заповядайте на разговори с Милен Василев. Не обричайте състезателите си на неучастие в международни турнири. В момента изцяло от нас зависи кой ще играе в международни състезания. Оттук насетне трябва да вървим към обединение. Това, че БФШ 2022 държи лиценза за България, не дава квоти и не дава право за участие в международни турнири.

Спомняте си, че Нургюл Салимова се оплакваше, че няма пари. Ами кой да ги осигури? Защо тяхната федерация не ги е осигурила? Нека да оставим миналото настрани. Днес говорим за обединение и тук виждате хора от най-различни федерации. Ние сме заедно. Заповядайте и вие от БФШ 2022, ако наистина сте нови хора, млади хора и желаете този спорт да се развива в България. Ще се радваме да видим и Веселин Топалов при нас", призова Градев. 

Според него обжалване от страна на БФШ 2022 (имаше такова заявено намерение още в неделя, бел. авт.) пред Спортния арбитражен съд в Лозана няма никакъв шанс - нито от правна гледна точка (липса на правно основание), нито от финансова, която според него ще бъде на стойност поне 60 000 швейцарски франка. 30 хиляди отиват за внасяне на жалба, а поне още толкова за наемане на чуждестранен специалист по спортно право.

"Ако наистина имаха намерение да обжалват, щяха да направят това още в петък. След като Конгресът на ФИДЕ вече е минал, както казва народната поговорка - късно е, либе, за китка", добави в типичния си стил Градев.

Милен Василев: Това не е ново ръководство, а подмяна

Милен Василев допълни, че точно заради подобни обжалвания от страна на предишни федерации, сега БСФШ ще има "наследство" от над 50 000 евро, които да изплати на ЕШС.

"Според мен това не е ново ръководство, а е подмяна. Но дано да не се окажа прав и тези хора наистина да дойдат на преговори за обединение", каза Василев.

"Тази ситуация може да се избегне съвсем просто, когато се стигне до обединение. В противен случай ще чакаме съдът да се произнесе и да отнеме лиценза на БФШ 2022, което очаквам да стане в следващите 25 дни", намеси се тук Градев.

Не е изключено да се стигне до парадокс - БСФШ да е член на ФИДЕ, а БФШ 2022, която не е, да получи финансиране от държавата. Тя кандидатства за такова. От друга страна ако БСФШ подаде документи за лиценз в ММС догодина, може да разчита на пари от хазната най-рано от 1 януари 2025 г. Така е по закон.

Василев обаче увери, че с подкрепата на спонсори българският шахмат е подсигурен като международни участия и вътрешен календар за цялата 2024 г.

"Най-краткият път е новото ръководство на БФШ 2022 да се откаже от лиценза веднага, за да приключат всички тези спорове. Те вече нямат никакъв шанс да бъдат приети във ФИДЕ. Да заповядат при нас за обединение и да не губим повече време", обясни Градев.

Той обясни, че в разговор с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев е научил, че с постигнатите успехи през тази година БСФШ е можела да получи държавно финансиране от 2 милиона лева. 

Ръководителите на БСФШ бяха попитани и по какъв начин смятат да върнат дължимите 1 милион лева, за които старата Българска федерация по шахмат бе осъдена да върне на държавата.

"Навремето БФШ, която е длъжник, получи много сериозно дарение от една известна фамилия - Гешеви. Те подариха собствената си къща, т. нар. Шах дом "Гешев" на бул. "Христо Ботев" 39. Той ще бъде продаден на търг, като така ММС ще получи дължимите си суми".  

Милен Василев разкри, че до дни БСФШ ще съобщи и името на новия селекционер на националния отбор за мъже, който ще трябва да подготви отбор за предстоящата догодина Шахматна олимпиада в Будапеща. Освен това федерацията ще изпрати на свои разноски четирима от българските участници на световното първенство по ускорен шахмат и блиц в Самарканд, Узбекистан от 26 до 30 декември. Това са Иван Чепаринов, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова и Гергана Пейчева.

Надя Тончева ще участва на свои разноски. БСФШ е имала готовност да поеме и нейните, но се е стигнало до разминаване, тъй като при намирането на спонсор е участвала на турнир в Испания, така липсата й тук е попречила, обясни Василев пред Клуб Z. Младата надежда е част от разширения състав на националния отбор при жените.