Разделението в българския шахмат не изглежда скоро да приключи, ако се съди по днешната пресконференция на новоизбраното ръководство на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) в "Пресклуб България". Независимо от заявеното желание за обединение и спиране на битките.

На същото място вчера брифинг даде създадената наскоро БСФШ, която в неделя бе приета за член на ФИДЕ (Международната). БФШ 2022 обаче притежава лиценз от държавата да администрира спорта в България, така ситуацията продължава да е много сложна, патова, както я определи Венета Петкова, избрана през миналата седмица за председател на БФШ 2022 на Общо събрание в Плевен.

В същото време ФИДЕ изобщо не допусна за разглеждане и гласуване кандидатурата на БФШ 2022, като прие в редиците си БСФШ.

"Лицемерно". Така Петкова определи предложението на "другата структура" за обединение в името на българския шахмат. Не и под техните условия, изтъкна тя, като няколко пъти заяви, че също е за единство. Посочи обаче своите условия: свикване на ново Общо събрание на БФШ 2022, на което БСФШ да излъчи свой претендент за президент, така клубовете да определят кой да ги ръководи. 

Неслучайно, рече тя, избрахме УС само от трима души, той може да бъде попълнен. Ние постоянно правим стъпки към тях, затова и сменихме ръководството на федерацията, но те не искат да направят стъпки към нас, каза преподавателката в НСА.

Видният шахматен деятел и бивш дългогодишен лекар на футболния "Левски" и националния отбор д-р Михаил Илиев, председател на клуба "Шах XXI", излезе с предложение от свое име: кръгла маса или събрание, на което да присъстват двете спорещи страни, както и други шахматни фактори в страната, а водещата роля на обединител да има спортният министър Димитър Илиев.

"И лошият мир е по-добър от най-добрата война", каза в типичния си стил Илиев, като призова за диалог, за да се търси решение и позициите да се сближат.

Тук Петкова отвърна, че е съгласна на такъв формат и вариант.

На този етап обаче федерацията й подготвя жалба, за която има срок от 21 дни, до Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, като претендира както за недопускането на кандидатурата си от ФИДЕ, така и за приемането на БСФШ за член.

Според Христо Митков, член на УС и адвокат, ФИДЕ е нарушила собствения си устав, приемайки БСФШ, тъй като тя нямала лиценз. Незаконосъобразно било и отношението към БФШ 2022.

Венета Петкова: Ние сме единствената шахматна федерация на България

"Ние сме единствената шахматна федерация в България. Лицензираната федерация, която администрира и организира шахмата. Получихме лиценз преди една година и в рамките на тази година успяхме да организираме държавния спортен календар, който стартира изключително успешно още през януари с държавните първенства за мъже и жени, чиито награден фонд бе 67 000 лева, каза Венета Петкова.

- Успоредно с това сме организирали много турнири - международни и национални. Откакто сме носители на лиценза, в България всяка седмица има състезания, на които участват не само деца и възрастни, а всички състезатели в България. И петте състезателки от националния отбор, който спечели европейската титла в Будва през ноември, са картотекирани в клубове в БФШ 2022. Зад нас плътно стоят 65 клуба.

Кандидатствали сме по програми за високи спортни постижения към ММС и вярваме, че ще имаме финансиране и през следващата година, както и ще продължим сътрудничеството с нашите спомоществователи и Фондация "Спорт в България" на г-н Мило Борисов."

Мило Борисов е собственик на "Палмс бет" - генералният спонсор на ПФК "Левски" и на спортове като художествената гимнастика. На пресконференцията присъстваха изтъкнати треньори и представители на клубове, като ЦСКА, "Славия", "Шах XXI" и т.н. 

Като стана дума за пари и спонсори, те също призоваха за единение, тъй като с благодетелите на двете федерации и държавните пари ще има доста добър бюджет - както за вътрешния календар, така и за състезания в чужбина.

Христо Митков: Проблемите ни с ФИДЕ започнаха още в средата на годината

"Още от средата на тази година започнаха нашите проблеми с ФИДЕ и всички обструкции, които бяха породени за нашата дейност. ФИДЕ, в нарушение на собствения си устав, който казва, че трябва да се пази неутралитет по повод работата на националните федерации, реши да инсталира неформално свое ръководство, рече Христо Митков, който заедно с Петкова най-често вземаше думата.

- То започна да подменя състезатели за международни турнири, треньори и въобще да контролира международното представяне на България без да се съобразява с нашето мнение.

Крайният резултат на тези действия беше полученият в 10 часа вечерта в петък миналата седмица отказ от разглеждане на нашата кандидатура за кандидатстване във ФИДЕ. По този начин бяхме парирани да се защитим по какъвто и да е начин.

Няколко дни преди това самата конституционна комисия на ФИДЕ даде право на 10-минутни изказвания и на БФШ 2022, и на БСФШ по време на Общото събрание заради противоречивите данни, които бяха подавани във връзка с членството. По това време самата комисия смяташе, че за членство във ФИДЕ кандидатства Българска федерация по шахмат 64, след което се наложи да коригира това име на БСФШ.

От документите на БСФШ не става ясно с какви състезатели и клубове е подадена тяхната заявка. В момента подготвяме иск в Спортния арбитражен съд в Лозана, защото смятаме, че грозно бяха погазени нашите права и абсолютно неправомерно нашата кандидатура не бе разгледана в полза на сдружение, което дори формално няма право да бъде кандидат, защото не притежава основната власт върху шахматните дейности в страната си.

В България тази власт се изразява в притежаването на лиценз и има само една лицензирана федерация - БФШ 2022. Всеки друг субект, без значение дали е лицензиран от ФИДЕ, или не, не може да представлява шахматната общност в България."

Той не се опасява от отнемане на лиценза от страна на държавата, нещо, за което предупреди вчера Георги Градев. Нямало правно основание за това.

"Няма основания нашият лиценз да бъде взет, защото ние сме работеща федерация. В Устава на ФИДЕ пише, че работещите федерации се примат за членство във ФИДЕ, а не че членовете на ФИДЕ трябва да поемат контрола над работещи федерации", каза Митков.

"Ние от две години сме подали ръка"

"Предложението на БСФШ ние да се откажем от лиценза е лицемерно. Ние от две години сме подали ръка. Публично многократно сме декларирали желание за обединение. Дори направихме смяна на нашето ръководство в името на това обединение, тъй като ни се вменяваше вина.

Ние бяхме притиснати медийно и за да запазим международното си положение отстъпихме в името на каузата шахмат. Ние, като лицензирана федерация, приветстваме всеки един клуб. Не сме отказали да приемем нито един. Аз лично ще приветствам всеки от тези три клуба и водещите състезалите, които са в БСФШ", каза още Венета Петкова. 

Тя отрече още едно от обвиненията на БСФШ - че в България са пристигали писма от ФИДЕ, в които световната централа е посочвала определение имена, част от предишното ръководство, заради които няма да работи с федерацията, която тя наскоро оглави.

Още апетити за държавни пари? И още един проблем

Това обяви Георги Павлов от клуб  "Ан Пасан". Така той коментира предложението за отказа от лиценз от страна на БФШ 2022.

"Дори и да се случи, няма гаранция, че ММС ще даде лиценза на БСФШ. Ще трябва да има нова процедура и ви гарантирам, че за него ще кандидатства поне още една федерация. Ако документите на БСФШ не са изрядни, другата федерация, която се управлява от Атанас Куртенков, ще обжалва и ситуацията с лиценза ще остане висяща.

Другият проблем е, че дори БСФШ да получи лиценз догодина, финансиране може да има най-рано по-догодина. Това ще бъде финансиране за състезателите с високо спортно майсторство, а за самите клубове пари ще дойдат най-рано през 2026 година."

Атанас Куртенков е шахматен деятел, който дори се кандидатира за шеф на БФШ 2022 миналата седмица, но не получи подкрепа.

"Обединение само и единствено при нас"

"Когато говорим за обединение, то трябва да бъде на база законите на Република България и това да бъде в интерес на шахматистите. Това обединение може да бъде само и еднствено при нас. Няма как те с три клуба и няколко личности да натежават над нас с 65 клуба и 1200 състезатели", каза Симеон Винчев, който е шахматист, юрист и член на новия Управителен съвет на БФШ 2022.

"Нашият УС се състои само от трима души, така че за представителите на БСФШ винаги ще има място да влязат в него, ако пожелаят това", увери и той.

Горното е възможно да стане на споменатото в началото ОС, което можело да се свика до месец.

Пресконференцията завърши с констатацията на шефа на шахматния клуб ЦСКА Васил Илиев, че най-губещи са работещите клубове. Без финансиране от държавата, ние плащаме цената, изтъкна той.