Subcarpați е експлозивна смес от старо и ново. Това е наелектрезираща комбинация, която обединява меланхолични румънски народни песни, румънски песни за единението на хората, традиционни инструменти и ритмите на трип-хопа, дъбстепа, хип-хопа и денсхола.”

Така авторитетното британско издание The Guardian описва румънската банда Subcarpati в статия, посветена на новите музикални открития на световната карта. Хаштагът е „ъндърграунд фолклор“, а ревюто в изданието с милиони читатели всеки ден идва само две години след създаването на Subcarpati - в далечната вече 2010-а.

14 години по-късно групата има в актива си седем албума, осемцифрени гледания във видеоплатформите и събира десетки хиляди фенове само на концертите си у дома в Румъния. Внимателно подбира участията си в чужбина, както внимателно е подбрала да се завърне на българската сцена след седемгодишно отсъствие – на 16 февруари, за да представи и последния си албум Valley of the Volt. 

„Опитахме се да изследваме други музикални долини“, казва за него създателят на Subcarpati Bean MC (Алекс Мариус Андрей). - “Ние интерпретираме фолклора по свой начин и извеждаме на преден план важността на връзката с нашия произход. Избрахме да говорим за патриотизма и любовта към традиционните ценности, без да го превръщаме в патетична реч. Знаем, че младите хора днес са твърде забързани в хаоса на големите градове, за да отделят време за връзка с миналото и природата”, допълва.

Бандата пристига в София в пълния си състав от 11 души (което рядко се случва) по покана един от най-успешните ни артисти Kottarashky.

“Малко го групи интерпретират толкова добре балканския фолклор, смесвайки го с най-модерните стилове“, мотивира поканата българският музикант, чийто автентичен звук познаваме добре, включително от номинираната за „Оскар“ анимация на Теодор Ушев „Сляпата Вайша“. Той ще подгрява Subcarpati.

А епичната среща с балканския ъндърграунд фолклор е на 16 февруари в Club Mixtape5.