"Възраждане" организира днес протест пред Конституционния съд по повод референдума за запазване на лева. Очаква се именно днес съдът да се произнесе относно решението, с което парламентът отхвърли провеждането на този референдум.

От столична община казаха за Клуб Z,  че няма подадено уведомление за този протест. С други думи "Възраждане", чиито лидер и партиен актив често говорят за спазване на закона, не спазват закона, когато самите те трябва да го правят.

Мистерията обаче се задълбочи, защото от СДВР казаха, че "имат обявен протест".

Протестиращите запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Чуваха се и гърмежи. За кратко част от автомобил, на който пише "оставка, предатели", гореше. Протестиращите блокираха движението в района.

Клуб Z попита СДВР нормално ли е да се палят коли в центъра на София и каква е била или ще бъде реакцията им относно това запалване. Засега отговор няма - нямали такава информация и трябва да проверят.

Реакцията на полицията на място беше, меко казано, нелепа.

На кадри на Нова тв се вижда как един униформен (?!) гаси подпаления Голф 3. Това става с ръчен пожарогасител.

Справка в закона сочи малко абсурдно – че за да се носи наказателна отговорност, вещта трябва да е „чужда“ и/или „със значителна стойност“. Членът за палеж – чл. 330 от „Общоопасни престъпления“ преследва именно…

„… Който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност“ и т.н.

(За сметка на това инкриминирано е например, ако запалиш стърнище, б.р.)

А пък в раздела за „Унищожаване и увреждане“ чл. 216 преследва само…

„Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ“.

Запаленият „Голф“ – декларирано от „Възраждане“, си бил техен, а и едва ли отговаря поне на едно от двете изисквания.

Вероятно обаче при наличие на добро желание може да се намери квалификация – например за опасност за живота и здравето, ако наблизо минаваха „нормални“ хора или деца.

Дефиницията за хулиганство в НК също гласи "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото" (чл. 325).

Засега от МВР не отговориха на запитването на Клуб Z. В отговор от Софийската районна прокуратура ни отговориха, че на място полицаите трябва да преценят дали да образуват нещо и да го докладват в СРП.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че протести ще има и в събота и неделя.

"Следете ни и ще бъдете много изненадани", каза още Костадинов.

Интересното в случая е, че Костадинов даде заявка за нови протести още преди съдът да се е произнесъл.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49-имата народни представители.