Референдум за еврото няма да има. Това става ясно от решение на Конституционния съд, взето днес.

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, относно конституциосъобразността на въпроса за референдума. А искането за установяване на противоконституционност на решението на парламента по повод този референдум е отхвърлено. Парламентът се произнесе против подобно допитване. 

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Ето какво е записано в решението на съда:

"Отклонява искането на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум, внесено в Народното събрание от инициативен комитет на 7 април 2023 г. и прекратява производството в тази му част.

Отхвърля искането на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г., с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, прието от Народното събрание на 07.07.2023 г. (обн. ДВ бр. 60 от 14.07.2023 г.)."

В заседанието участваха дванадесет конституционни съдии. Решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява.

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа "за", с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители.

Днес "Възраждане" организира протест пред сградата на съда.