Ако изборите бяха днес, разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би била около 6 процента и половина. 

23,8% от гласуващите биха избрали ГЕРБ-СДС. Втори по резултат биха били ПП-ДБ със 17,2 на сто.

Това показват резултатите от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода от 26 януари до 4 февруари по методите на пряко интервю и онлайн анкета.

Следва ДПС с 12,1%, която измества „Възраждане“ от третата позиция, която партията на Костадин Костадинов имаше на последните парламентарни избори. Сега "Възраждане" е с 9,9%. БСП получава подкрепата на 8,5%, а „Има такъв народ“ с 3,8% е на границата за влизане в НС, но не я преминава.

Близо една пета от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

Така спрямо резултатите от предишното проучване на социологическата агенция от началото на декември м. г. ГЕРБ увеличава минимално подкрепата си, ПП-ДБ остава на неизменните около 17 на сто. А "Възраждане" продължава да пада. През декември за проруската партия са изявявали готовност да гласуват 11,1 на сто. БСП тогава е с резултат от 9,1 на сто. 

На въпрос - по-спокойна ли е ситуацията в страната 46 на сто от респондентите казват, че не са съгласни. 37 % обаче оценяват положително ставащото, а 17 са неутрални.

На фона на непрекъснати скандали интересно е, че през януари доверието в парламента "отлепва" от дъното и бележи лек възход. Но в правителството спада.

43% от анкетираните потвърждават, че очакват смяната в управлението на страната да премине без трусове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 40 на сто са скептични и не очакват преходът във властта да бъде плавен и безпроблемен.

Въпреки голямата си медийна и всякаква друга активност председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски продължава са има най-ниската популярност сред лидерите на парламентарни партии - 8 на сто доверие, сочат данните.

Няма драстично изменение в одобрението и най-вече неодобрението на политическите лидери. Президентът Румен Радев продължава да е с най-високо доверие – 40%. Следват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел с 28%, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 24% и премиерът Николай Денков с 24%.

От останалите лидери на политическите партии Слави Трифонов („Има такъв народ“) и Костадин Костадинов („Възраждане“) са с еднакво одобрение – 17%. Следват лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев – съответно и двамата с 15% доверие.

„Слави Трифонов продължава да има добър рейтинг. Като цяло връзката между ИТН и него се е скъсала отдавна и той вече не може да прелива от този свой публичен политически ресурс, който има към партията. А тя изглежда буквално на ръба на оцеляването при евентуални следващи избори“, коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков по бТВ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е с 14% одобрение, както и съпредседателят на „Демократично България“ Христо Иванов.

„Доверието в Народното събрание постепенно намалява. Парламентът остава арена на бурни политически битки. Понякога те стигат и до физически сблъсъци, което не може да бъде оправдано от българските граждани“, коментира още Добромир Живков.

Отношението към правителството бележи малка промяна в положителна насока – с 2% нагоре се вдига одобрението за него.