"Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било."

Това казва в интервю за в. "Преса" министър-председателят Бойко Борисов. Както Клуб Z писа, вчера двамата лидери от РБ поискаха от премиера да промени мнението си за главсека на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, а Атанасов директно каза, че "рискува да разклати коалицията".

"Достатъчно компромиси съм направил за коалицията, за да не се отчете колко съм диалогичен. Нося пряка отговорност за тези хора. Виждате, че по разработката "Червеи" върви проверка, всичко ще стане ясно. Виновниците трябва да понесат отговорност", казва Борисов.

По повод на риска да дестабилизира управлението, министър-председателят заявява, че не харесва някой да го притиска или да му внушава.

"Искам да се напише с големи букви, че виновниците за тези скандали не са в службите, виновниците са Орешарски, Чобанов и Йовчев и политическите сили, които стоят зад тях", за пореден път застава на страната на Лазаров и Писанчев премиерът.

"Ако Лазаров е сгрешил - той сега се старае много, - ще го сменя. Същото важи и за Писанчев. В доклада за ДАНС обаче е посочено, че са се справили добре. Така че за всяко мое решение, аз трябва да имам мотиви. Видяхте какво стана, след като посочих, че и съдия Владимира Янева трябва да носи съизмерима отговорност за СРС-тата по "Червей", ако се докаже, че тя има вина за незаконните разрешителни, веднага Съюзът на съдиите излезе в нейна защита. Познавам я лично, но законът трябва да важи за всички. Виждам, че сега службите се стараят, така че трябва да ги оставим да работят на спокойствие", повтаря почти изцяло позицията си отпреди 2 дни от Брюксел премиерът.

"Трябва вече да живеем с мисълта, че всяко управленско мнозинство предоставя позиции на различни партии, така че те взаимно да се контролират, за да не се допуска корупция. На мен и на тази държава ни трябва поне още половин година спокойствие, за да минем през изпитанията. Всички тези разправии сега отместват дебата за реформата в МВР и в службите. Най-важното в момента е да има стабилност в държавата и доверие в институциите. Проблемите, които трябва да решаваме, изискват спокойствие в обществото", казва още Борисов пред "Преса".